Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Ποιες περιοχές "ευνοεί" η κρίση

Χιλιάδες διαμερίσματα σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη, που μέχρι πρόσφατα ενοικιάζονταν κυρίως σε αλλοδαπούς, βρίσκονται σήμερα στα αζήτητα. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές.

Ακίνητα: Ποιες περιοχές ευνοεί η κρίση
Χιλιάδες διαμερίσματα σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη, που μέχρι πρόσφατα ενοικιάζονταν κυρίως σε αλλοδαπούς, βρίσκονται σήμερα στα αζήτητα.

Την ίδια τύχη έχουν και εκατοντάδες διαμερίσματα σε ακριβές συνοικίες της Αττικής, τα οποία εγκαταλείπονται από τους ενοικιαστές οι οποίοι μετακομίζουν σε φθηνότερα. Τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων επιβεβαιώνονται και από πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία είτε επειδή έμειναν κενά τα ακίνητα που μίσθωναν, είτε γιατί έκαναν μειώσεις ενοικίων οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις (άνω του 60%) κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%.

Σε συνοικίες του δήμου Αθηναίων τα διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα εδώ και έναν χρόνο, παρά το γεγονός πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% - 25%. Για παράδειγμα, διάρι στην Κυψέλη που ενοικιαζόταν 380 ευρώ εδώ και έξι μήνες είναι ξενοίκιαστο, αν και ο ιδιοκτήτης έχει κατεβάσει την τιμή στα 300 ευρώ.

Επί δέκα μήνες είναι ξενοίκιαστο διάρι στην Πλατεία Κολιάτσου, στο οποίο ο ιδιοκτήτης έχει κατεβάσει την τιμή στα 250 ευρώ.

Διαμέρισμα στα Άνω Πατήσια παραμένει κλειστό επί 13 μήνες και ο ιδιοκτήτης πιέζει για αλλαγή του κανονισμού στην πολυκατοικία προκειμένου να αξιοποιηθεί ως επαγγελματική στέγη.

Οι χιλιάδες ξενοίκιαστες κατοικίες έρχονται να προστεθούν στα περίπου 200.000 διαμερίσματα που παραμένουν απούλητα εδώ και πολλούς μήνες στην Αττική, χωρίς να πέφτουν οι τιμές στον βαθμό που θα περίμεναν τα στελέχη της κτηματαγοράς.

Τα προβλήματα είναι λιγότερα σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή και ο Χολαργός οι οποίες υποδέχονται πρώην ακριβοπληρωμένους δημοσίους υπαλλήλους ή επιχειρηματίες οι οποίοι φεύγουν από ακριβές συνοικίες των βορείων προαστίων.

Η ζήτηση για σπίτια προς ενοικίαση στο Χαλάνδρι, στον Χολαργό κ.α. δεν στηρίζει, βέβαια, τις υψηλές τιμές των 700 - 900 ευρώ για ένα τριάρι με ημιυπαίθριο. Σήμερα οι τιμές προσγειώνονται πέριξ των 550 - 650 ευρώ.

Όσοι θέλουν να αγοράσουν διαμέρισμα πρέπει να υπολογίζουν πως οι τιμές -μετά την πτώση 20% της τελευταίας τριετίας- θα υποχωρήσουν και φέτος κατά περίπου 10%, με βάση προβλέψεις κτηματομεσιτών. Οι αντοχές των κατασκευαστών, που ελέγχουν τα περισσότερα από τα απούλητα διαμερίσματα, εξαντλούνται και ενδεχομένως οι τολμηροί αγοραστές θα βρουν ακόμα καλύτερες τιμές.

Οι τιμές προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν περισσότερο στα πολυτελή σπίτια και σε περιοχές με πολλά απούλητα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα μεγάλου μεγέθους σπίτια και τα νεόδμητα σε ακριβά σημεία.

Οι τιμές για νεόδμητα διαμερίσματα στις ακριβές περιοχές του δήμου Αθηναίων (Παγκράτι, Κουκάκι, Κεραμεικός) κυμαίνονται στις 2.300 - 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις 3.000 - 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονται οι τιμές σε Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργό και Νέα Ερυθραία, ενώ στις 2.800 - 3.200 ευρώ/τ.μ. πωλούνται τα διαμερίσματα σε Βριλήσσια, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή και Χαλάνδρι.

Στα νότια προάστια, ένα νεόδμητο διαμέρισμα ξεκινά από τις 2.600 ευρώ/τ.μ. και φτάνει τις 3.500 ευρώ στο Παλαιό Φάληρο, στο Καλαμάκι και στη Νέα Σμύρνη, ενώ στα 1.800 ευρώ/τ.μ. έχουν υποχωρήσει οι τιμές εκκίνησης στην Καλλιθέα και στον Άγιο Δημήτριο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v