Προβλέψεις & κούρεμα για δάνεια σε ΔΕΚΟ

Κούρεμα μέσω PSI ή πρόσθετων προβλέψεων για τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες στο ευρύτερο δημόσιο. Τα σχέδια τρόικας, κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος. Το συνολικό ύψος των δανείων.

Προβλέψεις & κούρεμα για δάνεια σε ΔΕΚΟ
Κούρεμα μέσω είτε συμμετοχής στο PSI είτε σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων θα υποστούν τα δάνεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή των ΔΕΚΟ, καθώς και τα δάνεια σε επιχειρήσεις, με εγγύηση του δημοσίου.

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού του δημοσίου, αλλά και να επανακεφαλαιοποιηθούν πειστικά οι τράπεζες, η τρόικα, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος αναζητούν τρόπους ώστε να ρυθμιστούν και τα δάνεια του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως έχει γράψει το Euro2day (BlackRock: Τα δύο σενάρια και ο…μουτζούρης) στο PSI θα συμπεριληφθούν και ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν λάβει οι τράπεζες από το δημόσιο ως αντάλλαγμα για κάλυψη υποχρεώσεών του. Για παράδειγμα, το δημόσιο κάλυψε μέρος του ανοίγματος του ΕΛΓΑ προς την ΑΤΕ με ομόλογα.

Ταυτόχρονα, παρότι τα δάνεια προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, αλλά και τα δάνεια προς επιχειρήσεις ή οργανισμούς με εγγύηση του δημοσίου εξαιρέθηκαν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η έκθεση των τραπεζών στις παραπάνω κατηγορίες θα συνυπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Bain&Co για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών τους αναγκών.

Δηλαδή, θα κληθούν να σχηματίσουν προβλέψεις και για τα παραπάνω δάνεια,
εκτός αν διαθέτουν ισχυρές εξασφαλίσεις, όπως επί κρατικής επιχορήγησης ή επί ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει το τραπεζικό σύστημα προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανέρχεται περίπου σε 15 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v