Πώς κλειδώνει το ντιλ με την τρόικα

Πού τα βρήκαν κυβέρνηση-αρχηγοί-τρόικα. Σώζονται 13ος-14ος μισθός, «μαχαίρι» σε κατώτατο μισθό και επικουρικές αλλά και νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ. Κοινές με… αναστολή ψήφου για τράπεζες. Την Τρίτη το ραντεβού των αρχηγών.

Πώς κλειδώνει το ντιλ με την τρόικα
Να χτυπήσει το… κόκκινο τηλέφωνο από το Μαξίμου, που να αναγγέλλει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, περιμένουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καθώς χθες, παρά τις πολιτικές κορόνες, «λιάνισαν» τις κόκκινες γραμμές τους, εξουσιοδοτώντας τον Λ. Παπαδήμο να κλείσει το deal.

Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, Τρίτη.

Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, που κράτησαν όλο το Σαββατοκύριακο, οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, εκλήθησαν από τον Λ. Παπαδήμο να επικυρώσουν τις θέσεις στις οποίες επήλθε καταρχήν συμφωνία με την τρόικα και να συνθέσουν την ελληνική αντιπρόταση για τις εκκρεμότητες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και στις επικουρικές συντάξεις. Συμφώνησαν δε να διατηρηθεί η επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

Οι ανακοινώσεις την Κυριακή από το Μεγάρου Μαξίμου σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρχηγών της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά και του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ενισχύουν τις πολιτικές εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Κάποιοι επίσης κάνουν λόγο και για κλεισμένη πρακτικά συμφωνία, η ανακοίνωση της οποίας παρατάθηκε κατά μία μέρα για λόγους πολιτικής διαχείρισης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπήρξε καυγάς μεταξύ του Βενιζέλου και της Ν.Δ. για το ποιος έσωσε τον 13ο και τον 14ο μισθό.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν συζητήθηκαν καν στη συνάντηση των αρχηγών καθώς η τρόικα είχε δεχθεί ήδη προ δύο ημερών να παραμείνουν ανέπαφοι. Οι διαρροές αυτές εκτιμάται ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των εντυπώσεων που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί από τη Συγγρού περί διαπραγμάτευσης...

Αυτές οι διαρροές προκάλεσαν την άμεση απάντηση κύκλων της Συγγρού, οι οποίοι, υπενθυμίζοντας διαδοχικές δηλώσεις του Βενιζέλου για το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, εντός του Σαββατοκύριακου, σημείωναν ότι η συμφωνία για τη διάσωσή τους έγινε κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση, παρά τις επιμέρους κόντρες, βγήκε από τη χθεσινή σύσκεψη… αρραγής και ο Λ. Παπαδήμος διενεργεί τον καθοριστικό γύρο επαφών, προκειμένου η συμφωνία με την τρόικα να επισφραγιστεί αύριο τελικά από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Ανοικτό ζήτημα οι τελικές ρυθμίσεις στα εργασιακά

Η αυριανή νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό θα επικεντρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στην επαναδιαπραγμάτευση κρίσιμων λεπτομερειών αναφορικά με το πακέτο μέτρων στα εργασιακά.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Μπεγλίτης υπάρχουν μικρά, όπως τα χαρακτήρισε, περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης σε ζητήματα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, η κατάργηση της μετενέργειας, η διαιτησία κ.ά.

Η ελληνική πλευρά ζητά οι παραπάνω ρυθμίσεις να αφορούν μόνο για τους νεοεισερχόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας και η κατάργηση της μετενέργειας να μην επηρεάζει τα επιδόματα και τα δώρα, καθώς θα μείνουν εν ισχύ οι σχετικές πρόνοιες των κλαδικών συμβάσεων οι οποίες κατά τα άλλα, πρακτικά, αναιρούνται.

Ανοικτό παραμένει και το αν υπάρξουν εγγυημένες χαμηλές επικουρικές συντάξεις και ως εκ τούτου οι αρμόδιοι υπουργοί κ. κ. Κουτρουμάνης και Βενιζέλος θα συμμετέχουν και στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Με αυτά τα δεδομένα, θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία, με κεντρικά σημεία:

- Σώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός, έμμεσο «μαχαίρι» στον κατώτατο

Ο δέκατος τρίτος και ο δέκατος τέταρτος μισθός διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η τρόικα φαίνεται να πείσθηκε για τις επιπτώσεις στην ύφεση αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη άλλωστε οι νεότερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε συρρίκνωση μεγαλύτερη του 3,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για συρρίκνωση κατά 2,8%.

Σε αντάλλαγμα της διάσωσης των δύο μισθών, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει σε μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα μεταξύ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Σήμερα στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 748 ευρώ (μικτά) και στην Πορτογαλία στα 566 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 751 ευρώ.

Για να είναι όμως συγκρίσιμα τα μεγέθη, δεδομένου ότι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία δεν υπάρχουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός αν συνυπολογιστούν τα Δώρα -για λόγους συγκρισιμότητας- διαμορφώνεται στα 863 ευρώ δείχνοντας το μέγεθος των περικοπών που απαιτούνται στη λογική της τρόικας. «Ανέπαφο», τουλάχιστον προς το παρόν, διατηρείται το εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει να προσαρμοστεί ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας στα επίπεδα που ζητά η τρόικα και το μέτρο να ισχύει για νέους έως 30 ετών και για όσους έχουν μείνει άνεργοι. Η τρόικα αποδέχεται καταρχήν την ελληνική πρόταση καθώς αποκαθιστά έστω με έμμεσο τρόπο την αναγκαία ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Βενιζέλου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους νέους ανθρώπους, για τους ανέργους και γι' αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης.

- Αλλάζουν όλα σε επικουρικές

Η κυβέρνηση και η τρόικα είναι κοντά σε συμφωνία για ολική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης με κατάργηση του συστήματος προκαθορισμένων παροχών και στροφή σε ανταποδοτική λειτουργία. Με την παραπάνω θέση συμφωνεί η Ν.Δ., όπως και με τη συγχώνευση υπό έναν οργανισμό όλων των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μείωση των συντάξεων κατά 15% σε πρώτη φάση, με ταυτόχρονη όμως προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρης η κυβέρνηση πέτυχε να καθορισθεί η ελάχιστη εγγυημένη επικουρική σύνταξη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 150 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ν. Δ είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην θιγούν από τις περικοπές επικουρικές συντάξεις κάτω των 200 ευρώ.

- Πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2012

Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κλείδωσε στο 1,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιάσουν στις αμυντικές δαπάνες, στις δαπάνες υγείας και στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, έννοια η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις.

Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε αναζήτηση περικοπών της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ ώστε η συνολική αξία των μέτρων να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ.

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας, η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μετά από καταργήσεις φορέων. Στο πακέτο των μέτρων, η τρόικα είχε συμπεριλάβει και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, μέτρο το οποίο αντικρούει η ελληνική κυβέρνηση.

- Παραμένουν ιδιωτικές οι τράπεζες

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αποφευχθεί η… κρατικοποίηση, ευθυγραμμιζόμενη με την απαίτηση της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Με βάση πηγές, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του κουρέματος του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως… αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.

Το τελευταίο σενάριο επιτρέπει στον Γ. Παπανδρέου να εμφανιστεί ότι υποχωρεί ευπρόσωπα, θα είναι όμως επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον καθώς σε αυτήν την περίπτωση το ταμείο θα στερηθεί την ετήσια σταθερή απόδοση που προσφέρουν άλλες λύσεις, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια ή οι προνομιούχες μετοχές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v