Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο PSI και δάνεια προς ΔΕΚΟ (upd)

«Κουρεύονται», επιπρόσθετα, δάνεια, ύψους 12 με 15 δισ. ευρώ, προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γιατί το ζητάει η Τρόικα. Μειώνεται περαιτέρω το χρέος κατά 6 με 7,5 δισ. ευρώ. Που θα φθάσει η ζημιά για τις τράπεζες.

Τράπεζες: Στο PSI και δάνεια προς ΔΕΚΟ (upd)
Νέα ζημιά για τις τράπεζες, που θα αυξήσει κατά τουλάχιστον 5,5 με 6 δισ. ευρώ, το συνολικό «λογαριασμό» από το PSI, προκύπτει από την απαίτηση της Τρόικας, να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους και τα δάνεια, τα οποία έχουν χορηγήσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πλην ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα έχει ζητήσει και έχει κατά αρχήν γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, να υπαχθούν στο PSI και τα δάνεια των τραπεζών προς ΔΕΚΟ και λοιπές επιχειρήσεις ή οργανισμούς του Δημοσίου.

Και αυτό προκειμένου, αφενός να αποκλείσουν δυσάρεστες εκπλήξεις, που θα διογκώσουν, μελλοντικά, το δημόσιο χρέος, και αφετέρου να καταστεί περισσότερο εφικτός ο στόχος μείωσής του στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί να συγκεντρωθούν όλα τα δάνεια των ΔΕΚΟ, είτε συμπεριλαμβάνονται είτε όχι στο δημόσιο χρέος. Εξαιρούνται από την υπαγωγή σε ρύθμιση δάνεια, που έχουν χορηγηθεί σε δήμους και περιφέρειες καθώς και δάνεια σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα οποία φέρουν, όμως, εγγύηση του Δημοσίου. Για την τελευταία υποκατηγορία εξετάζεται το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» της εγγύησης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα δάνεια που πρόκειται να υπαχθούν στο PSI ανέρχονται σε 12 με 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό χρέος που θα ρυθμιστεί από τα 206 στα 218 με 221 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι στο κούρεμα θα υπαχθούν δάνεια προς προβληματικές ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ, ΕΑΒ κά. Σε αυτή την περίπτωση το σύνολο των προβληματικών δανείων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ

Οι τράπεζες που τα έχουν χορηγήσει καλούνται … οικειοθελώς να τα αναδιαρθρώσουν με όρους αντίστοιχους, που προβλέπει η προς υπογραφή συμφωνία για το PSI. Δηλαδή, καλούνται να διαγράψουν το 50% της απαίτησης, να εξοφληθούν, άμεσα, για το 15% και να διακανονίσουν το υπόλοιπο 35%, με ομόλογα, τα οποία λήγουν εντός 30ετίας και έχουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,65% με 3,72%.

Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο χρέος θα μειωθεί περαιτέρω κατά 6 με 7,5 δισ. ευρώ, εφόσον η συμμετοχή φθάσει στο 100%, από τη διαγραφή του 50% του χρέους, συν το όφελος που θα προκύψει σε επίπεδο εξυπηρέτησης τόκων από την επιμήκυνση ως την 30ετία με περίοδο χάριτος και χαμηλότερα επιτόκια από τα υφιστάμενα.

Το ΔΝΤ πίεσε έντονα προς την κατεύθυνση «κουρέματος» και του χρέους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να έλθει πιο κοντά η επίτευξη του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, χωρίς να απαιτηθεί, άμεσα, τουλάχιστον, η συμμετοχή του επίσημου τομέα ( κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ, ΕΚΤ).

Περαιτέρω ζημιά τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για τις τράπεζες

Η ρύθμιση των χρεών των ΔΕΚΟ με όρους αντίστοιχους του PSI σημαίνει ότι οι τράπεζες θα εγγράψουν ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 72%. Με τα σημερινά δεδομένα (λογιστικά και φορολογικά) η πραγματική ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας μπορεί να υποχωρήσει σε ένα εύρος 58% - 65%.

Και αυτό λόγω της δυνατότητας συμψηφισμού ζημιάς με μελλοντικά κέρδη 5ετίας και του γεγονότος ότι οι τράπεζες έχουν ταξινομημένα τα ομόλογα στο Διακράτησης ως τη Λήξη και επομένως μπορούν θεωρητικά να εγγράψουν τα νέα ομόλογα ως λογιστική συνέχεια των παλαιών, αποσβένοντάς τη ζημιά σε βάθος 30ετίας.

Η τελική ζημιά μπορεί, όμως, να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, - υπολογίζεται κατά 10%- εφόσον τροποποιηθεί το καθεστώς για την αναβαλλόμενη φορολογία και επεκταθεί στη 20ετία, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες, από 5ετία η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη.

Με δεδομένο ότι ο αναβαλλόμενος φόρος υπολογίζεται επί της ζημιάς σε επίπεδο ονομαστικής αξίας και όχι καθαρής παρούσας αξίας, αν επεκταθεί η δυνατότητα συμψηφισμού στην 15ετία οι τράπεζες θα μπορούν να συμψηφίσουν ως και το 20% της ζημιάς από το κούρεμα κατά 50% του ονομαστικού χρέους. Η ζημιά, τους, δηλαδή, θα μειωθεί κατά 10%.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια προς τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, εξαιρέθηκαν από τη διαγνωστική μελέτη της Black Rock, λόγω της εκκρεμότητας για το αν θα συμπεριλαμβανόταν ή όχι στο κούρεμα του χρέους.

Την μεγαλύτερη έκθεση σε δάνεια προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν βέβαια οι ελληνικές τράπεζες υπάρχουν όμως και δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες του εξωτερικού όπως για παράδειγμα δάνεια από ιαπωνική τράπεζα στον ΟΣΕ.

Από τις εγχώριες τράπεζες προς το παρόν μόνο η Eurobank ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει δάνεια 335 εκατ. ευρώ σε προβληματικές ΔΕΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v