Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κακά μαντάτα από τα έσοδα

Πτώση κοντά στο 6% κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, με τις εισπράξεις από ΦΠΑ να σημειώνουν βουτιά κοντά στο 15%. Το ΥΠΟΙΚ συνδέει την πτώση με την αναμονή για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κακά μαντάτα από τα έσοδα
Πτώση κοντά στο 6% κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο με τις εισπράξεις από ΦΠΑ να σημειώνουν επιμέρους βουτιά κοντά στο 15%.

Τα άσχημα μαντάτα, έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών στην κορύφωση της διαπραγμάτευστης με την τρόικα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα των πιστωτών μας για την ανάγκη λήψης προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για το 2012, υπό το βάρος των νέων προβλέψεων για ύφεση η οποία θα ξεπεράσει το 3,5%.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συνδέουν την πτώση των εσόδων τον Ιανουάριο με την αναμονή των φορολογουμένων για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Όπως είναι γνωστό, με την αρχική ρύθμιση όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή, μπορούσαν να ρυθμιστούν έως και σε 60 δόσεις των 100 ευρώ, ακόμα και τρέχουσες οφειλές οι οποίες θα γίνονταν ληξιπρόθεσμες έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης ρύθμισης, στις 29 Φεβρουαρίου.

Με την παρέμβαση της τρόικας, όμως, η ρύθμιση άλλαξε και τελικά μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμα χρέη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, ενώ και οι δόσεις ψαλιδίστηκαν σε 24.

Έτσι, όσοι άφησαν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις του Ιανουαρίου, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να τις πληρώσουν σε πολλές δόσεις αλλά θα υποστούν και προσαύξηση εκπρόθεσμης πληρωμής 1% επί του οφειλόμενου φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v