Αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρισμού

Αναστάτωση επικρατεί από χθες το πρωί και στην αγορά ηλεκτρισμού. Η κατάληψη του Κέντρου Κατανομής Φορτίου από τη ΓΕΝΟΠ, υποχρέωσε το διαχειριστή του συστήματος να αναστείλει τον ημερήσιο προγραμματισμό κατανομής μονάδων.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρισμού
Αναστάτωση επικρατεί από χθες το πρωί και στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η κατάληψη του Κέντρου Κατανομής Φορτίου από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, υποχρέωσε το διαχειριστή του συστήματος να αναστείλει τον ημερήσιο προγραμματισμό κατανομής μονάδων και ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, τη χώρα που καλύπτει περίπου το 4% της ζήτησης στην Ελλάδα με την επίκληση λόγων ανωτέρας βίας εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ. Η ποσότητα της ενέργειας που έλειψε από τις εισαγωγές, καλύφθηκε από πετρελαϊκές μονάδες, οι οποίες είχαν να λειτουργήσουν μερικά χρόνια, όπως η μονάδα 1 του ΑΗΣ Λαυρίου, η 4 του ΑΗΣ Αλιβερίου, όπως και η 8 του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου στην Αττική (φυσικό αέριο).

Η εικόνα της αναστάτωσης λόγω ΓΕΝΟΠ, συμπληρώθηκε με δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι από τις 23.00 ώρα GMT, διακόπτονται όλες οι εξαγωγές ηλεκτρικού, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη γειτονική χώρα.

Αποτελέσμα της αναστάτωσης είναι ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (χονδρική τιμή) έφτασε και τα 144 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), έστω και αν οι ακραίες τιμές διήρκεσαν για περίπου 4 ώρες. Ο λόγος είναι ότι οι μονάδες που λειτούργησαν για να καλύψουν το έλλειμμα από τις εισαγωγές, λόγω παλαιάς τεχνολογίας και χρήσης πετρελαίου, είναι από τις πλέον ακριβές και προσδιορίζουν την ΟΤΣ, για τις ώρες που προσφέρουν ενέργεια.

Την ίδια στιγμή η διαμόρφωση υψηλών τιμών και στην αγορά της Ιταλίας (για κάποιες ώρες έφτασε τα... 200 ευρώ η μεγαβατώρα), έδωσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση εξαγωγών από τους traders.

Η διακοπή των εισαγωγών από τη Βουλγαρία δεν είχαν καμία επίπτωση στη ζήτηση, η οποία καλύφθηκε κανονικά με τις λειτουργούσες και τις εφεδρικές μονάδες. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για την εποχή και τις θερμοκρασίες που επικρατούν.

Τη χθεσινή μέρα που ήταν από τις πλέον ψυχρές, η πρόβλεψη φορτίου ήταν 8.150 μεγαβάτ τη μεσημεριανή αιχμή και 8.350 μεγαβάτ στη βραδυνή αιχμή (20.00).

Ωστόσο η ζήτηση εχθές, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκεται περίπου 300 μεγαβάτ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ποσότητες ηλεκτρικού που εξάγονται κυρίως προς Ιταλία, τότε η ζήτηση εσωτερικού βρίσκεται σταθερά κάτω από 8.000 μεγαβάτ τις ώρες αιχμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v