Ασφαλιστικός κλάδος: Οι νέοι καταλύτες

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς αυτές εκτιμάται πως θα επηρεάσουν δραστικά την αγορά των προσφερόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ασφαλιστικός κλάδος: Οι νέοι καταλύτες
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς αυτές εκτιμάται πως θα επηρεάσουν δραστικά την αγορά των προσφερόμενων ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε απορροφώντας τα τμήματα υγείας των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, όπως του ΙΚΑ, του δημοσίου (ΟΠΑΔ), των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των αγροτών (ΟΓΑ).

Η ενεργοποίηση λοιπόν του ΕΟΠΥΥ θα ανοίξει μεγάλα περιθώρια για διευρυμένες συνεργασίες μεταξύ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των ιδιωτικών κλινικών.

Μέχρι τώρα βέβαια, υπήρχαν συμφωνίες μεταξύ ενός ταμείου με κάποιες κλινικές. Ωστόσο, υπήρχε κατά κανόνα περιορισμός τόσο ως προς τον αριθμό των κλινών, όσο και ως προς το είδος της νοσηλείας. Τώρα με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να γίνονται συμφωνίες για το σύνολο των παθήσεων και για το σύνολο των κλινών.

Μια ακόμη παράμετρος που αναμένεται να συμβάλλει θετικά, είναι και η υιοθέτηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο (ελπίζεται πως τα υπάρχοντα προβλήματα τελικά θα αντιμετωπιστούν).

Μέσω των ΚΕΝ, στόχος είναι να επιχειρηθεί μια τυποποίηση των αμοιβών που θα εισπράττουν οι κλινικές για κάθε συγκεκριμένο νόσημα, κάτι που θα βελτιώσει τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών να ελέγξουν τις δαπάνες τους (μείωση στο ποσοστό ζημιών, loss ratio).

Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο αυτών εξελίξεων (ενεργοποίηση ΕΟΠΥΥ και υιοθέτηση ΚΕΝ) θα δώσει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να προωθήσουν προϊόντα που θα καλύπτουν τη διαφορά των δαπανών που θα προκύπτει από τα τιμολόγια των κλινικών (θα ζητούν π.χ. ΚΕΝ+30%) και του ποσού που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Ή ακόμη -έναντι ακόμη μικρότερου κόστους συμβολαίου- θα καλύπτουν μέρος της προηγούμενης διαφοράς, αφήνοντας το όποιο υπόλοιπο στον ασφαλισμένο (τριμερής χρηματοδότηση από ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστική εταιρεία και ασφαλισμένο).

Με αυτό τον τρόπο, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διευρύνουν την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων τους, θα μπορούν να προσφέρουν συμβόλαια μικρού κόστους για να προσελκύουν πελάτες σε περιόδους κρίσεως και τέλος θα έχουν μικρότερα ποσοστά ζημιών, λόγω της μελλοντικής υιοθέτησης των ΚΕΝ.

Επιπλέον, προκειμένου να βελτιώσουν τα περιθώριά τους, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα επιδιώξουν να προωθήσουν και με απ’ ευθείας πωλήσεις προϊόντων υγείας (Internet, κ.λπ.) χωρίς τη μεσολάβηση δικτύου που συνεπάγεται κόστος πρόσκτησης.

Γενικότερα, ο κλάδος υγείας συγκαταλέγεται στις λίγες ασφαλιστικές δραστηριότητες που συνεχίζουν να έχουν σημαντική ζήτηση, ωστόσο για αρκετές εταιρείες παραμένει έντονα ζημιογόνος. Επιπρόσθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουν κάποια ταμεία, συλλόγους και εταιρείες να τις παρακάμπτουν και να επιδιώκουν να κλείσουν απ’ ευθείας συμφωνίες για ομαδικά συμβόλαια υγείας με συγκεκριμένες κλινικές (στην ουσία, ζητούν εκπτωτικά τιμολόγια).

«Ανοιχτό» είναι επίσης το ζήτημα της συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία, συνεργασία που θα μπορούσε να επιδράσει ουσιαστικά στα προσφερόμενα πακέτα των ασφαλιστικών εταιρειών και στο κόστος που συνεπάγονται για τον πελάτη.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας για τη συγκεκριμένη συνεργασία, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια (κάποιες δεκάδες κατά τους πρώτους μήνες).

Οι ίδιοι παράγοντες αποδίδουν τα πενιχρά αποτελέσματα στη βιασύνη του κλάδου να έρθει σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, το οποίο πιεζόταν ασφυκτικά από την τρόικα να επιτύχει έως το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Τονίζουν δε, ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, τότε η συμφωνία θα ήταν καλύτερη και η συνεργασία με τα νοσοκομεία πιο ουσιαστική.

Η υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ εταιρειών και Υπουργείου αφορά σε περισσότερες από 500 κλίνες σε εξήντα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v