Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίζουν τα θεμέλια της συγκυβέρνησης

Πληθαίνουν τα "όχι" σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα μέτρα. Ανασχηματισμός μετά την βόμβα Καρατζαφέρη. Βορίδης και Γεωργιάδης παραιτούνται, αλλά ψηφίζουν το μνημόνιο. Παραίτηση και της Ξενογιαννακοπούλου.

Τρίζουν τα θεμέλια της συγκυβέρνησης
Φυγόκεντρες δυνάμεις καταγράφονται στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση σε μια στιγμή που τρέχει το τελεσίγραφο από το eurogroup να περάσει από τη Βουλή το προμνημόνιο και να δεσμευτούν ξεκάθαρα τα κόμματα ότι θα υλοποιήσουν και μετεκλογικά τα μέτρα που προβλέπει. Παπανδρέου και Σαμαράς κάλεσαν τους βουλετές των κομμάτων τους να στηρίξουν το νέο μνημόνιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα χρεοκοπήσει. Ο δεύτερος μάλιστα έθεσε και ανοικτά θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Η πρώτη μεγάλη απώλεια για την κυβέρνηση είναι η αποχώρηση -ουσιαστικά- από την κυβέρνηση του ΛΑΟΣ. Η δήλωση Καρατζαφέρη ότι δεν ψηφίζει τη σύμβαση και θέτει τους υπουργούς του στη διάθεση του πρωθυπουργού ανοίγει το δρόμο για ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τη Δευτέρα, μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Ηδη υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους οι κ.κ. Ασ. Ροντούλης, Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης και Γ. Γεωργίου. Εξ αυτών, όμως, οι Μ. Βορίδης και Α. Γεωργιάδης εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν το νόμο για το μνημόνιο.

Το επόμενο χτύπημα ήρθε από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έστειλε επιστολή παραίτησης στον Λουκά Παπαδήμο. Με δεδομένη και τη χθεσινή αποχώρηση του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτσούκου ήδη η κυβέρνηση μετρά έξι απώλειες σε λιγότερο από 48 ώρες.

Παράλληλα, διαρροές υπάρχουν και στις τάξεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς όσο περνούν οι ώρες πληθαίνουν οι βουλευτές που αντιδρούν συνολικά ή σε επιμέρους ρυθμίσεις του προμνημονίου.

Το πρόβλημα είναι έντονο κυρίως στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Ηδη το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδ. Λοβέρδο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, την υπουργό Παιδείας 'Α. Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΛΑΟΣ

Οι υπουργοί του ΛΑΟΣ κ.κ. Ροντούλης, Βορίδης, Γεωργιάδης και Γεωργίου έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και αναμένεται η απόφαση του τελευταίου. Ωστόσο τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Γεωργιάδης δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νέου μνημονίου, διαφοροποιώντας τη θέση τους από την "επίσημη" γραμμή του κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε απο τον Γ. Καρατζαφέρη.

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι «ουδείς μπορεί να πάρει την ευθύνη για την χρεωκοπία της χώρας αυτήν τη στιγμή» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, πρέπει και αυτή να αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός έχει το λόγο».

Καρατζαφέρης: Δεν ψηφίζω το νέο μνημόνιο

Την επισημοποίηση της εξόδου του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση συνεργασίας επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το προμνημόνιο.

Έθεσε στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού το αν θα διατηρηθούν οι υπουργοί του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως ότι και αν αποφασίσει ο κ. Παπαδήμος θα συνεχίσει να τον στηρίζει.

«Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει. Του δίνεται μια ευκαιρία να προχωρήσει σε ανασχηματισμό χρησιμοποιώντας τεχνοκράτες και μειώνοντας το υπουργικό σχήμα». Αποκάλυψε δε ότι ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει δυσλειτουργίες και αρρυθμίες στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι από τη σύμβαση, «που είναι η πιο μεγάλη που έχει γίνει, εξασφαλίζονται οι πιστωτές, εξασφαλίζονται οι τραπεζίτες με τα 30 δισ. και εξασφαλίζονται οι επιχειρηματίες που το κράτος τους οφείλει 6 δισ. ευρώ. Πώς εξασφαλίζεται η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε. Θέλουν να δεσμεύσουν την Ελλάδα για 40 χρόνια με αυτή τη σύμβαση, υποστήριξε.

Διαρροές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες

Την Πέμπτη, ο –προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- υφυπουργός εργασίας Γ. Κουτσούκος, υπέβαλε την παραίτηση του, με σκληρές εκφράσεις κατά των νέων μέτρων.

Την Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός. Παραιτήθηκε καθώς, όπως δήλωσε, δεν θα ψήφιζε το νέο μνημόνιο.

Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάνταζη σε επιστολή του κάνει γνωστό ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες καταψηφίζει αλλά δεν θα παραιτηθεί.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο παραίτησης και ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ κ.Θ. Παραστατίδης ο οποίος ζητά διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα είναι σωστό!

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη βουλευτής, Μ. Αποστολάκη, δήλωσε, μέσω επιστολής, ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση αφού "δεν βάζει τέλος στο σενάριο χρεοκοπίας της χώρας".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Μαγκούφης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κας Λ. Κατσέλη που είχε θέσει σαφείς γραμμές στα εργασιακά οι οποίες ανατρέπονται με το προμνημόνιο και της κ. Παπανδρέου. H ίδια πάντως σε ομιλία της την Παρασκευή τόνισε ότι είναι ανάγκη να διαπραγματευτούμε ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Οι πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν και άλλους βουλευτές να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν τους 20, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν το μνημόνιο ή τους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες

Αντίδραση 19 βουλευτών στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Βουλευτές νησιωτικών περιοχών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Σε αυτή αναφέρουν ότι:

«Οι νησιώτες Βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ενας εξ αυτών, ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νίκος Ζωϊδης μιλώντας στο protothema.gr υποστήριξε ότι «θα καταψηφίσω και μετά θα παραιτηθώ εάν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές των νησιών».

Στο χώρο της Ν.Δ., ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το προμνημόνιο και θα υπερψηφίσει μόνο το PSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v