Ξεκινά η διοικητική μεταρρύθμιση

Δεκτή ομοφώνως έγινε απόψε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί την επίσημη αφετηρία για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ξεκινά η διοικητική μεταρρύθμιση
Δεκτή ομοφώνως έγινε απόψε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί την επίσημη αφετηρία για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Αναλυτικότερα, με την Π.Υ.Σ., η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους γάλλους εμπειρογνώμονες μετά τη σχετική συμφωνία συνεργασίας που έχει υπογραφεί με την γαλλική Κυβέρνηση, συνιστάται Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, το οποίο θα διασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους στη διαρκή μετεξέλιξή του προς όφελος του πολίτη.

Όπως τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας:

«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Όσον αφορά στο Υπουργείο μας αποτελεί τη βασικότερη πρωτοβουλία για την αλλαγή στο κράτος.

Έχουν δημοσιοποιηθεί τόσο η έκθεση συμπερασμάτων του ΟΟΣΑ, όσο και η Λευκή Βίβλος που αποτελούν το πολιτικό πλαίσιο για την προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η συνεργασία μας με την task force και πιο συγκεκριμένα με τη Γαλλία, που έχει αναλάβει ως υπεύθυνη Τομέα την παροχή τεχνικής υποστήριξης προς την χώρα μας.

Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός Οδικού Χάρτη που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες ενέργειες και δράσεις που απαιτούνται για την επίτευξή τους, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί κάθε δράση.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν σε 7 πυλώνες, όπως είναι: η δομή και τα όργανα του κράτους, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαχείριση του προϋπολογισμού, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η Καλή Νομοθέτηση, η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ήδη συζητούνται στη Βουλή δύο Νομοσχέδια, το ένα για την Καλή Νομοθέτηση, το άλλο για το Πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων που αποτελεί μέρος της πολιτικής μας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Ο Οδικός Χάρτης για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση προβλέπει σημείο εκκίνησης την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και αυτό γίνεται στο πλαίσιο του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου της έναρξης αυτής της διαδικασίας με τη δημιουργία μιας Επιτροπής υψηλού επιπέδου, που δεν είναι άλλη από το συνιστώμενο σήμερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τα εκάστοτε μέλη της Κυβερνητικής επιτροπής.

Σε ρόλο υποστηρικτικό συνιστάται ομάδα για την προετοιμασία και υποστήριξη του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου με σύνθεση στην οποία περιλαμβάνονται κυβερνητικά στελέχη, κρατικοί λειτουργοί, επιστημονικοί συνεργάτες και εμπειρογνώμονες με γνώση του αντικειμένου.

Η ομάδα στήριξης ασκεί τον επιτελικό συντονισμό και παρακολουθεί το έργο της Μεταρρύθμισης και των διαφόρων ομάδων που εργάζονται σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι φανερό ότι η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί έργο ολόκληρης της Κυβέρνησης, θα έλεγα και έργο των στελεχών της Διοίκησης, του συνόλου των εργαζομένων και ανταποκρίνεται στην πρωταρχική ανάγκη για ένα λειτουργικό κράτος με λιτές δομές, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Το έργο του Συμβουλίου και των ομάδων εργασίας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής Κυβέρνησης που έχει τεθεί σε ισχύ από την 6η Ιανουαρίου του 2012.

Αξιοποιεί στοιχεία, μελέτες και προτάσεις που διατυπώνονται με κεντρικό στόχο την τεκμηρίωση και την επιχειρησιακή πληρότητα στη διαδικασία για την προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι μια διαρκής μεταρρύθμιση.

Αυτή η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να διαμορφώσει τις βάσεις, και ένα κεκτημένο πάνω στο οποίο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την αναμόρφωση του Ελληνικού κράτους».

***Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v