Παπανδρέου: Δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο

Η συνταγή δεν είναι σωστή ή λάθος. Είναι η μόνη διαθέσιμη για την Ελλάδα, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Προσπαθήσαμε με διαπραγμάτευση να τη διορθώσουμε όσο μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω τώρα, είπε.

Παπανδρέου: Δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο
«Δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν μπορούμε να λυγίσουμε τώρα», είπε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Στο πρώτο μνημόνιο ήμασταν μόνοι. Τώρα και οι άλλοι είναι μαζί μας, προσέθεσε. «Τώρα είναι η ώρα της υπευθυνότητας».

Έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Είναι αυτονόητη η ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα μας. Κατανοώ τα συνειδησιακά προβλήματα αλλά η πατρίδα ζητά να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Είναι επώδυνο γιατί κάποιες αποφάσεις πλήττουν πολίτες, που δεν ευθύνονται για την κατάσταση. Μιλάμε όμως για εθνική υπόθεση. Για ψήφο εθνικής σημασίας».

Κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν την ιστορική ευθύνη τους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα λάβουν όλοι υπεύθυνες αποφάσεις.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «Δεν φταίει η κυβέρνηση μας για το τεράστιο χρέος και τις πελατειακές σχέσεις που λειτουργούσαν επί δεκατίες. Εμείς συγκρουστήκαμε. Επρεπε να το κάνουμε ποιο γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά το κάναμε και τώρα πληρώνουμε το τίμημα».

Για την δανειακή σύμβαση σημείωσε πώς «οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να καλύψουν τα χρέη του παρελθόντος δίνοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας στην ιστορία της ανθρωπότητας με χαμηλά επιτόκια. Δική μας μέριμνα, λένε, είναι ότι πρέπει να ξοδεύετε μόνο όσα εισπράττετε ώστε να μην έχετε νέα ελλείμματα».

Το θέμα με την συνταγή δεν είναι αν είναι σωστή ή λάθος. Είναι η μόνη διαθέσιμη για την Ελλάδα. Προσπαθήσαμε με διαπραγμάτευση να τη διορθώσουμε όσο μπορούσαμε.

Εκτίμησε ότι ήταν τεράστιο λάθος η εμπλοκή των ιδιωτών γιατί εκτόξευσε τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα. Επανέλαβε ότι είχε προειδοποιήσει την Μέρκελ. Τώρα όμως, σημείωσε, η χώρα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το κούρεμα των 100 δισ. ευρώ.

«Πρέπει να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα. Ας μιλήσουμε ειλικρινά στους Έλληνες για το τι εστί χρεοκοπία. Μιλάμε για χάος. Με επικίνδυνες συνέπειες στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Θα ζήσουμε καταστροφή αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το βιοτικό επίπεδο θα κατέρρεε και η Ελλάδα θα οδηγούνταν, αργά ή γρήγορα, εκτός ευρώ».

Πρέπει να κρατήσουμε την χώρα όρθια, είπε στους βουλευτές του. «Κάναμε πολύ δρόμο για να γυρίσουμε πίσω τώρα. Φτάσαμε κοντά στην πηγή. Πρέπει η Ελλάδα να πιει τώρα νερό».

Για τον ίδιο ανέφερε ότι «με έβρισαν όπως δεν έχουν βρίσει κανένα πολιτικό. Τα αγνόησα όλα γιατί έπρεπε να γίνει το σωστό για την πατρίδα. Ολα αυτά είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα τραβήξει ο λαός αν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Τέλος, πρότεινε στον πρωθυπουργό να κατευθυνθεί μέρος των κοινοτικών προγραμμάτων στην επιδότηση των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων μια και η Ευρώπη πίεσε προς την κατεύθυνση της μερικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.

*** Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Παπανδρέου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v