Μνημόνιο: Πέρασε με 199 «ναι» και… 45 διαγραφές!

Mε φόντο εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές στο κέντρο, ψηφίστηκε η δανειακή σύμβαση από 199 βουλευτές. Πρωτοφανές μπαράζ 45 διαγραφών στα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) πυροδοτεί εξελίξεις.

Μνημόνιο: Πέρασε με 199 «ναι» και… 45 διαγραφές!
Τη ριζική αναδιάταξη του κοινοβουλευτικού χάρτη μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές προκάλεσε η κρίσιμη ψηφοφορία για το προμνημόνιο και το PSI, καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. διέγραψαν συνολικά 43 βουλευτές τους, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει με 196 βουλευτές.

Η κρίσιμη συνεδρίαση στη βουλή διεξήχθη ενώ η Αθήνα γνώριζε πρωτοφανή επεισόδια. Συνολικά 45 κτίρια στο κέντρο της πόλης παραδόθηκαν στις φλόγες. Ανάμεσα σε αυτά και αρκετά ιστορικά κτίρια, όπως οι κινηματογράφοι Αττικόν και Άστυ. Στους περισσότερους από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας δημιουργήθηκαν αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα και εντός της αίθουσας σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η συζήτηση διακόπηκε αρκετές φορές από διαμαρτυρίες βουλευτών της Αριστεράς. Οι αρχηγοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκαναν έκκληση στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να στηρίξουν το νομοσχέδιο καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε άμεσος κίνδυνος χρεοκοπίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τελικά η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και ψήφισαν συνολικά 278 βουλευτές, με τους 199 εξ αυτών να υπερψηφίζουν, 74 να καταψηφίζουν και 5 να δηλώνουν "παρών". Στο επίμαχο άρθρο ένα για τα εργασιακά, τα «ναι» ανήλθαν στα 190 και τα «όχι» στα 83, με 5 παρόντες.

Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο απώλεσε και τυπικά τη δεδηλωμένη, αλλά μένει και με 131 βουλευτές, εκ των οποίων 9 θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο Αντ. Σαμαράς, από την πλευρά του, βλέπει την Κ.Ο. του κόμματος να αριθμεί πλέον μόλις 65 βουλευτές, όσοι περίπου είναι συνολικά οι ανεξάρτητοι σήμερα.

Αμφότεροι αναγκάστηκαν να διαγράψουν στενούς συνεργάτες, οι οποίοι τους στήριξαν στις εσωκομματικές αναμετρήσεις και συμπεριλαμβάνονταν μέχρι πρόσφατα στον στενό πυρήνα των συνομιλητών τους.

Πρακτικά, η βουλή, μετά το χθεσινό πογκρόμ των διαγραφών, τέμνεται οριζόντια σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πολιτικές ζυμώσεις και οι εξελίξεις εν όψει των προσεχών εκλογών. Ήδη ηχηρά ονόματα του «προεδρικού» ΠΑΣΟΚ όπως η Λ. Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης βρίσκονται εκτός, όπως και η Β. Παπανδρέου.

Η Λ. Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης είχαν δηλώσει ότι προτίθεντο υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του κόμματος, δεν είχαν καταφέρει όμως να βρουν κοινή γραμμή στην οποία θα μπορούσε να συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος των προεδρικών. Μένει να φανεί αν τώρα που κατέβηκαν και οι δύο από το τρένο θα καταφέρουν να βρουν κοινή συνισταμένη για νέο πολιτικό σχηματισμό εν όψει των εκλογών.

Αντίστοιχα, εκτός της Ν.Δ. βρίσκονται πλέον σημαντικά στελέχη της γραμμής της Λαϊκής Δεξιάς, η οποία έδωσε στον Αντ. Σαμαρά τη νίκη απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη και κράτησε ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία.

Η διαγραφή τους εντάσσεται στη στροφή που καταγράφεται στην τακτική Σαμαρά να μετατοπίσει περισσότερο στο κέντρο την Ν.Δ., εμφανίζοντάς την ως τη μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας, την ώρα όπου το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά καταρρέει και τα άκρα του πολιτικού συστήματος ενισχύονται σημαντικά

Διέγραψε 22 βουλευτές, απέκλεισε άλλους 9 από τις λίστες ο ΓΑΠ

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ακολούθησε πογκρόμ διαγραφών, όπου ο Γ. Παπανδρέου διέγραψε 22 βουλευτές, ενώ άλλοι 8, που δήλωσαν παρόντες, δεν θα συμπεριληφθούν στις λίστες του κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, γνωστοποίησε ότι διαγράφονται από την Κ.Ο. του κόμματος οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο ή έστω και ένα άρθρο του και όσοι απείχαν από αυτήν.

Οι περισσότεροι εξ όσων διαγράφηκαν ανήκαν στον στενό κύκλο του προέδρου του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου διέγραψε τους Χάρη ΚαστανίδηΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Λ. Κατσέλη καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, που επίσης τον είχε στηρίξει το 2007.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, Α. Βαγενά, Β. Παπανδρέου, Σπ. Κουβέλης, Β. Τόγιας, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Τσ. Μάτατζιν, Γ. Αμοιρίδης, Γ. Κάσαρας και Ν. Κατσούρας.

Παρούσες - παρόντες
δήλωσαν: η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρ. Μαγκούφης, ο Γ. Μιχελογιαννάκης και ο Γ. Παπαμανώλης

Από την ψηφοφορία απείχαν επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Α. Τριανταφυλλόπουλος, Λ. Μίχος, Χ. Καστανίδης, Ηλ. Θεοδωρίδης, Μ. Κυριακοπούλου, Κ. Τεκτονίδου), ενώ ο Αργύρης Λαφαζάνης, βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε την παραίτησή του χθες πριν από την ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει έτσι με 131 βουλευτές, πρώτο μεν κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά με απώλεια της δεδηλωμένης.

Οι Γ. Κουτσούκος, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Δημητρουλόπουλος, Β. Κερκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Κουσελάς, Δ. Καρύδης, Μαρία Μίχου και Μ. Τζελέπης, οι οποίοι υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταψήφισαν συγκεκριμένα άρθρα (κυρίως το άρθρο 1 για τα εργασιακά), με απόφαση του Γ. Παπανδρέου δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και παραπέμπονται στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.

Καρατόμησε 21 ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή που απέστειλε επίσης στον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους εξής βουλευτές:

Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δημήτρη Σταμάτη, Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Γιώργο Βλάχο, Μιχάλη Γιαννάκη, Μαργαρίτη Τζήμα, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Ζήση Τζηκαλάγια, Χρήστο Ζώη, Σπυρίδωνα Γαληνό, Παναγιώτη Μελά, Γεώργιο Καρασμάνη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Αναστάσιο Καριπίδη, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Γεώργιο Βαγιωνά.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος Γ. Τραγάκη, παραπέμπει σε αυτήν τους παραπάνω βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, βουλευτή Β΄ Αθηνών Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ν.Δ. μένει πλέον με 65 βουλευτές, καθώς οι διαρροές ήταν μεγαλύτερες από αυτές που ανέμενε ακόμη και η ηγεσία της. Αξιοσημείωτη είναι η διαγραφή των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των  Μαρκόπουλου και Κεφαλογιάννη, καθώς και σειρά στελεχών που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά όπως οι Ζώης, Βλάχος, Τζίμας, Γκιουλέκας κ.ά.

Στα αξιοσημείωτα επίσης συμπεριλαμβάνεται ότι διαγράφηκαν και οι τρεις βουλευτές της Ν.Δ. στον νομό Σερρών και η Ν.Δ. παραμένει χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε ένα από τα παραδοσιακά της κάστρα, πατρίδα του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και του πρώην προέδρου της και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, με τη σειρά του, διέγραψε από την Κ.Ο. του ΛΑΟΣ τους Βορίδη και Γεωργιάδη, που ψήφισαν το νομοσχέδιο για συνειδησιακούς λόγους και όπως αμφότεροι δήλωσαν θα περιμένουν τις περαιτέρω αποφάσεις του προέδρου του κόμματος για να καθορίσουν τη θέση τους.

Επίκειται ανασχηματισμός

Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, μετά τις παραιτήσεις των στελεχών του ΛΑΟΣ αλλά και των Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κουτσούκου, έχει αρχίσει.

Σενάρια φέρουν τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο να προχωρά σε αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο εντός της εβδομάδας, μετά από διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v