Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γιατί δεν «φοβούνται» το Τ.Χ.Σ.

Τα 5ετή μετατρέψιμα δάνεια και τα καυτά ντεσού που θα κρίνουν σε ποια τιμή θα εκδοθούν. Πώς το ράλι τιμών και οι ανεκτές προβλέψεις βελτιώνουν τις παραμέτρους. Με διπλό έλεγχο αποτίμησης η διαδικασία ένταξης.

Τράπεζες: Γιατί δεν «φοβούνται» το Τ.Χ.Σ.
Λιγότερους λόγους για να «φοβούνται» την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν από το βράδυ της Κυριακής οι τράπεζες, καθώς είναι στο χέρι τους πια να αποφύγουν την άμεση κρατικοποίηση, λαμβάνοντας κρατική βοήθεια μέσω μετατρέψιμων δανείων.

Η βουλή νομοθέτησε τη δυνατότητα συμψηφισμού ζημίας από ομόλογα ως τη διάρκεια λήξης των νέων τίτλων που θα λάβουν ως αντάλλαγμα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, ότι η λογιστική ζημία από την ανταλλαγή μειώνεται για τις τράπεζες κατά 20% και η φορολογική ζημία κατά 14%.

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. θα διενεργηθεί με 5ετή μετατρέψιμα δάνεια ειδικού τύπου, που θα είναι παρόμοια με τα CoCos καθώς θα εμπεριέχουν ρήτρες αυτόματης μετατροπής σε μετοχές μετά ψήφου εφόσον τα βασικά εποπτικά κεφάλαια υποχωρήσουν κάτω από ένα προσδιορισμένο από την Τ.τ.Ε. όριο.

Για να πάρουν μετατρέψιμα δάνεια, όμως, θα πρέπει να καλύψουν με ίδια μέσα ένα ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών τους αναγκών μετά το PSI και τις πρόσθετες προβλέψεις καθώς και σειρά άλλων παραγόντων. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσδιοριστούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού λάβει έως τα τέλη Μαρτίου τα σχέδιά τους για τους τρόπους ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης.

Όπως έχει γράψει το Euro2day (Τράπεζες: Σκόντο στις ζημίες, μόλις 23 δισ. για ΤΧΣ), το ελάχιστο ποσοστό που συζητείται να καλύψουν οι ίδιες οι τράπεζες κινείται στα επίπεδα του 10%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε το Τ.Χ.Σ. θα λάβει ως αντάλλαγμα κοινές μετά ψήφου μετοχές για το σύνολο των κεφαλαίων που θα δώσει στην τράπεζα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, ενώ καθοριστική βοήθεια είναι και η μείωση του ελάχιστου Core Tier I στο 9% μέχρι τα μέσα του 2013. Η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ελάχιστου Core Tier I μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τις πρόσθετες προβλέψεις και τις ζημίες απομείωσης ομολόγων.

Βάσει των στοιχείων της 30ής/9, η Eθνική είχε Core Tier I κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 9,5% επί του ενεργητικού της, η Eurobank, 8,3%, η Alpha 10% και η Πειραιώς 7,4%. Η έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ και η επαναγορά υβριδικών και καλυμμένων ομολογιών ενίσχυσαν τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της ΕΤΕ κατά 1,3 δισ. ευρώ και ο σχετικός δείκτης ξεπέρασε το 11%.

Αντίστοιχα, η Πειραιώς προχώρησε σε έκδοση προνομιούχων μετοχών, υπέρ του δημοσίου, ύψους 380 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 9,8% για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Η αβάντα των κεφαλαιοποιήσεων και των προβλέψεων

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο χαμογελούν οι τράπεζες είναι οι διαχειρίσιμες πρόσθετες προβλέψεις που προέκυψαν από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock και η άνοδος των τιμών στο ταμπλό. Αυτές οι εξελίξεις αβαντάρουν την ένταξή τους στο Τ.Χ.Σ. υπό καλούς όρους.

Το καταστατικό του ταμείου προβλέπει ότι για να ενισχύσει κεφαλαιακά κάποια τράπεζα θα πρέπει να προηγηθεί οικονομικός έλεγχος (due diligence) από εταιρεία ορκωτών που θα διορίσει αυτό.

Ταυτόχρονα, το ταμείο και η διοίκηση της τράπεζας αναθέτουν ξεχωριστές εκθέσεις αποτίμησης αυτής. Αν οι δύο εκθέσεις δεν έχουν απόκλιση υψηλότερη του 15% ως προς τη δίκαιη αποτίμηση της τράπεζας, γίνονται αποδεκτές και προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση σε τιμή ανά μετοχή που προκύπτει από τον μέσο όρο.

Αν η απόκλιση ξεπερνά το 15%, τότε η Τράπεζα της Ελλάδος αναθέτει σε τρίτο ανεξάρτητο ελεγκτή τη διενέργεια έκθεσης αποτίμησης, η οποία αποτελεί τη βάση για το Τ.Χ.Σ.

Οι έλεγχοι αποτίμησης στηρίζονται συνήθως είτε στη μέθοδο της προεξόφλησης ταμειακών ροών (discount cash flow) είτε στις κεφαλαιοποιήσεις. Και εδώ τα νέα για τους μετόχους των τραπεζών είναι ευχάριστα.

Οι μεν κεφαλαιοποιήσεις έχουν ραγδαία άνοδο σε σχέση με τα πρόσφατα χαμηλά. Ενδεικτικό είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της Alpha είχε πέσει στα 224 εκατ. ευρω και την Τρίτη 14/2/12 ανερχόταν στα 902 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση της Εθνική είχε πέσει στο 1,2 δισ. ευρώ και τώρα διαπραγματεύεται με κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.

Αλλά και με τη μέθοδο του discount cash flow οι τραπεζίτες μπορούν να προσδοκούν καλύτερα αποτελέσματα καθώς οι πρόσθετες προβλέψεις που θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την τριετία, βάσει της μελέτης της BlackRock, δείχνουν να είναι διαχειρίσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη προβλέπει για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) ότι μέσα στην τριετία 2011-13 θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αντιστοιχούν στο 8% - 13% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεών τους.

Το ύψος των προβλέψεων για την κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες δεν ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ, σε βάθος πάντα τριετίας, ενώ σε κάποιες από αυτές είναι και χαμηλότερες από όσες είχαν προϋπολογίσει. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να αποφύγουν αρνητικές ροές από προβλέψεις οι οποίες θα μείωναν σημαντικά τη δίκαιη τιμή που θα βγάλει η έκθεση αποτίμησης.

Τα αποτελέσματα της BlackRock θα ληφθούν υπόψη από την Bain&Co και την Τράπεζα της Ελλάδος για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών κάθε τράπεζας αφού συνεκτιμηθούν επίσης:

- Η έκθεση κάθε τράπεζας σε άλλους κινδύνους του ελληνικού δημοσίου πέραν των ομολόγων (δάνεια σε δημόσιες επιχειρήσεις ή δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου).
- Οι σωρευτικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματιστεί
- Τα εκτιμώμενα προ προβλέψεων κέρδη για την τριετία των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων
- Η κερδοφορία των θυγατρικών εξωτερικού.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v