Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο σχέδιο 7 δισ. για ελληνικές bad banks

Άλλα 7 δισ. ευρώ θα πάρει το Ταμείο από τον EFSF για προβληματικές τράπεζες. Ο στόχος της εκ βάθρων εξυγίανσης, το σπάσιμο σε "bad" και "good" banks και μετά η συγχώνευση των υγιών τραπεζών. Η περίπτωση της ΑΤΕ.

Νέο σχέδιο 7 δισ. για ελληνικές bad banks
Σχέδιο εκ βάθρων εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος με διάσπαση των μη βιώσιμων ελληνικών τραπεζών σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, μέσω της ενεργοποίησης του νόμου περί Bad Bank, και εν συνεχεία τη συγχώνευση των νέων υγιών τραπεζών έχει έτοιμο η τρόικα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τη χρηματοδότηση του σχεδίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα χρηματοδοτηθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, με επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους ως 7 δισ. ευρώ, πέραν των 23 δισ. ευρώ που θα δοθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών.

Στις μη βιώσιμες εντάσσονται τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους, των οποίων οι μέτοχοι (ιδιώτες ή δημόσιο) δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ζημίες που θα καταγράψουν ούτε από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ούτε και από τη μελέτη της BlackRock.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει ότι όποια ελληνική τράπεζα δεν είναι βιώσιμη θα σπάει σε δύο κομμάτια: στην «καλή» και στην «κακή» τράπεζα. Το καλό κομμάτι θα παραμένει στο ΤΧΣ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει συγχώνευση των καλών κομματιών έτσι ώστε να προκύψει μία νέα υγιής τράπεζα».

Αντίθετα, τα... κακά κομμάτια προβλέπεται να μπουν υπό το καθεστώς των bad banks, που έχει ήδη θεσμοθετήσει το ελληνικό κοινοβούλιο και έχει εφαρμοστεί στο «σκοτεινό» κομμάτι της Proton Bank, και θα χρηματοδοτηθούν από τους δανειστές μας με κεφάλαια έως 7 δισ. ευρώ. Εξ Γι' αυτό και το σύνολο των κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν για την ανακεφαλαιοποίηση - διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ.

Ειδική περίπτωση η ΑΤΕ

Μολονότι οι φήμες φέρουν τον βασικό μέτοχο της ATEbank, το ελληνικό δημόσιο, να εξετάζει το σπάσιμό της, οι πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η διοίκησή της έχει καταθέσει στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ακριβή σχέδιο βάσει του οποίου δεν επιβάλλεται το σπάσιμο της τράπεζας γιατί το πρόγραμμα εξυγίανσης -που εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια- αποδίδει και σε μεγάλο βαθμό έχει υπάρξει περιορισμός των ζημιογόνων εργασιών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στο σχέδιο που έχει στα χέρια του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών προτείνεται η ΑΤΕbank να απορροφήσει τα... υγιή κομμάτια των υπόλοιπων μη βιώσιμων τραπεζών. Το θέμα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v