Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδήμος:Θα αυξηθεί η εποπτεία της τρόικας

Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε μείωση συντάξεων, είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό. Ξεκαθάρισε ότι θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης της τρόικας, αλλά "δεν συζητάμε για επίτροπο ανά υπουργείο".

Παπαδήμος:Θα αυξηθεί η εποπτεία της τρόικας
Η παρακολούθηση του προγράμματος από την τρόικα θα ενισχυθεί, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν συζητάμε όμως για επίτροπους ανά υπουργείο, τόνισε. 

Οπως αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το σκέλος που αφορά τις περικοπές στις συντάξεις και τα υπόλοιπα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη. Το υπόλοιπο κομμάτι του νομοσχεδίου (κλειστά επαγγέλματα, διαρθρωτικά μέτρα) αναμένεται να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος (ψηφίζεται εντός δέκα ημερών).

Σε ότι αφορά το PSI το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου.

Ερωτηματικά παραμένουν για το θέμα του «ειδικού λογαριασμού», για τον οποίο γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και το εάν θα περνούν σε αυτόν, εκτός από τα κονδύλια που προέρχονται από τη διεθνή βοήθεια και πόροι του ελληνικού κράτους.

Εκτενής κουβέντα έγινε για το θέμα του Ελληνικού. Επιχειρείται να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί σήμα ότι γίνονται προσπάθειες που έχουν στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαδήμος στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που γίνονται για να τονωθεί η ανάπτυξη μέσα και από προγράμματα όπως το ΗΛΙΟΣ. Σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες μέρες με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή, είπε και «αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα».

Αναφορικά με τις συντάξεις σημείωσε ότι η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, υποστήριξε, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1.300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ, είπε.

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:

"Συγκάλεσα αυτό το έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσουμε τρία θέματα και να λάβουμε σχετικές αποφάσεις. Τρία θέματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως επείγοντα.

Πρέπει, πρώτον, να ληφθούν ορισμένες αποφάσεις εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Δεύτερον, να προωθηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες -τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως πιεστικά- στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος και εν όψει της σύναψης της δανειακής σύμβασης. Και τρίτον, είναι σκόπιμο να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφορά ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα την Τρίτη και Τετάρτη, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης εξέτασαν μία σειρά πρόσθετων μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πακέτο περιορισμού των δαπανών κατά 325 εκατομμύρια ευρώ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τα μέτρα τα οποία επελέγησαν βασίστηκαν σε ορισμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, ουσιαστικό κριτήριο είναι να έχουν πάγιο και όχι προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή να επηρεάζουν με μόνιμο τρόπο τις δαπάνες και επομένως να οδηγούν σε ουσιαστικό και μόνιμο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τα μέτρα αυτά συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν με την τρόικα, παρουσιάστηκαν στο Eurogroup-Workingroup και το Eurogroup την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας (20/02/2012), όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος, τις προαπαιτούμενες ενέργειες και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας και κατά την περίοδο 2012-2014, αλλά και κατά την επόμενη οκταετία. Είναι επομένως αναγκαίο να εξεταστούν και να εγκριθούν τα μέτρα αυτά από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τρίτον, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκεται η ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, καθώς και την αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας με την θέσπιση και υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ».

Η αξιοποίηση του Ελληνικού, που όπως γνωρίζετε εκκρεμεί για πάρα πολλά χρόνια, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η διαδικασία οικονομικής προσαρμογής, αλλά και θα στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω, και όλοι συμφωνούμε, ότι η άμεση στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρησιμοποιώ τη λέξη «άμεση», διότι όπως υπογράμμισα και κατά την ομιλία μου στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα περιέχει πολλές μεταρρυθμίσεις και άλλες ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα τα οποία θα έχουν μία πιο άμεση, θετική επίδραση πάνω στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τις συζητήσεις που είχα τις προηγούμενες τρεις μέρες (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με επικεφαλής των θεσμικών εταίρων μας, υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η πρόταση έγινε θετικά αποδεκτή και αναμένω ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει συγκεκριμένη και ουσιαστική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα.

Δύο παρατηρήσεις: Όσον αφορά στο ζήτημα των συντάξεων, έγινε διεξοδική και έντονη συζήτηση με την τρόικα. Η μείωση δεν μπορούσε να αποφευχθεί. Οι επιπτώσεις, όμως, είναι ηπιότερες απ’ ό,τι έχουν εμφανιστεί. Για κάποιον που παίρνει σύνταξη 1500 ευρώ, η σύνταξή του μειώνεται κατά 12% για το ποσόν πάνω από τα 1300 ευρώ. Μειώνεται, δηλαδή, κατά 24 ευρώ.

Όσον αφορά στο ζήτημα του επιτρόπου ή επιτρόπων ανά υπουργείο, αυτό δεν συζητείται. Προβλέπονται ήδη και λειτουργούν μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος, οι οποίοι θα ενισχυθούν. Δεν τίθεται θέμα επιτρόπου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v