Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει ο πόλεμος της φραντζόλας

Μειώσεις έως και 35% στην τιμή του ψωμιού φέρνει η οικονομική κρίση που πλήττει το ελληνικό νοικοκυριό. Τον χορό των μειώσεων σέρνει ο Βενέτης, που ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή του άρτου στο 0,49 ευρώ τη φραντζόλα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Φουντώνει ο πόλεμος της φραντζόλας
Μειώσεις έως και 35% στην τιμή του ψωμιού φέρνει η οικονομική κρίση που πλήττει το ελληνικό νοικοκυριό. Τον χορό των μειώσεων σέρνει η γνωστή αλυσίδα Βενέτης, η οποία ανακοίνωσε ότι μειώνει την τιμή του άρτου στο 0,49 ευρώ τη φρατζόλα, κίνηση η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει νέο πόλεμο μεταξύ αρτοποιών, οργανωμένων σημείων και  αρτοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, η γνωστή αλυσίδα, όπως γνωστοποίησε με διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ που έπαιξε το Σαββατοκύριακο, θα διαθέτει πλέον το χειροποίητο χωριάτικο ψωμί της προς 0,49 ευρώ τη φρατζόλα από 0,75 ευρώ μέχρι σήμερα, δηλαδή 34,66% φθηνότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργεια αυτή επί της ουσίας επιδοτείται από την εταιρεία καθώς το κόστος ανά φραντζόλα υπερβαίνει το ποσό του 0,49 ευρώ όπου το πουλάει. Η κίνηση αυτή, με βάση τις ίδιες πηγές, δεν θα είναι και η μοναδική από την πλευρά της καθώς σκοπεύει να προβεί σε ανάλογες ενέργειες το προσεχές διάστημα.

Την επιθετική αυτή τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να ακολουθήσουν εξ ανάγκης και υπόλοιποι παίκτες της αγοράς και δη οι φούρνοι και τα πρατήρια άρτου που βρίσκονται κοντά στα σημεία που διαθέτει σήμερα παρουσία η εταιρεία Βενέτης. Και αυτό γιατί τα 100 ευρώ εξοικονόμηση από τη διαφορά τιμής στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό δεν είναι και λίγα. Τη στιγμή μάλιστα όπου 1 στους 10 καταναλωτές έχει μειώσει την κατανάλωση ψωμιού για οικονομία, όπως έδειξε περσινή έρευνα της Marc.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή μιας φραντζόλας απλού ψωμιού ποικίλλει από 0,60 ευρώ έως και 0,90 ευρώ ανάλογα με το σημείο πώλησης, την περιοχή κ.ά., και η αξία της συνολικής αγοράς υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, το 45% των νοικοκυριών αγοράζει ψωμί καθημερινά, 25% μέρα πάρα μέρα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά μία με δύο φορές την εβδομάδα και σπάνια το 5,5% των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, 8 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι καταναλώνουν μισό κιλό ψωμί την ημέρα, το 16,3% ένα κιλό, το 3,2% ενάμισι κιλό και το 0,7% δύο κιλά και άνω. Δηλαδή, η μέση ημερήσια κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υπολογίζεται στα 620 γραμμάρια, δηλαδή περίπου 200 γραμμάρια ανά άτομο. Αυτή η ποσότητα απέχει σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όπου ένα στα τρία νοικοκυριά δήλωνε ότι κατανάλωνε περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v