Πού τα... βρίσκουν στις Βρυξέλλες

Σε μείωση επιτοκίων του πρώτου δανείου και συμμετοχή κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης δείχνουν να συμφωνούν οι εταίροι. Προβληματισμός για ΕΚΤ, "κλείδωσε" ο "ειδικός λογαριασμός". Βενιζέλος: Να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

Πού τα... βρίσκουν στις Βρυξέλλες
Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο. Στο χθεσινό Euro Working Group υπήρξε πρόοδος σε ορισμένα σημεία, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Στο EWG συμμετείχε ο αντιπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Ζανιάς μαζί με τον Γ. Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου. Οι δύο άνδρες ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κι αντιμετώπισαν όλη την αλυσίδα των κρίσιμων θεμάτων. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ: 

* Η συζήτηση για τον «δεσμευμένο λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, εξελίχθηκε αρκετά ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως θεωρείται τελικά πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

* Καθοριστικής σημασίας ήταν επίσης η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ κοντά στο 120% το 2020.

* Φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF) και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

* Τέλος, η δυνατότητα πιο βαθιάς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, μέσω κυρίως της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup».

Βενιζέλος: Να μπει τέλος στην αβεβαιότητα

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σημερινή συνεδρίαση του eurogroup, δήλωσε τα εξής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης/10/2011.

Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του eurogroup.

Συνεπώς, είναι προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο.

Από τη δική του πλευρά, ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πως έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή, στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης.

Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26ης/10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v