Rogoff:Η Ελλάδα να βγει προσωρινά από ευρώ

Ο Κenneth Rogoff δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι ήταν λάθος η εισαγωγή στο ευρώ όλων των κρατών της νότιας Ευρώπης, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει προσωρινά από το κοινό νόμισμα.

Rogoff:Η Ελλάδα να βγει προσωρινά από ευρώ
Ο καθηγητής οικονομικών στο Harvard Κenneth Rogoff δήλωσε σε συνέντευξή του στο Spiegel ότι ήταν λάθος η εισαγωγή στο ευρώ όλων των κρατών της νότιας Ευρώπης, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει προσωρινά από το κοινό νόμισμα.

"Το κοινό νόμισμα για χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ήταν ένα εύλογο ρίσκο, δεδομένων των πολιτικών διαχωρισμών. Αλλά ήταν ένα τεράστιο λάθος να έρθουν όλες οι χώρες της νότιας Ευρώπης στην ευρωζώνη για λόγους καθαρά πολιτικούς. Οι περισσότερες από αυτές δεν ήταν έτοιμες γι' αυτό οικονομικά", σημείωσε.

"Η κυβέρνηση της Αθήνας θα έπρεπε να λάβει μια προσωρινή άδεια από το ευρώ και ταυτόχρονα να παραμείνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα θα φύγει από τη νομισματική ένωση και θα επανεισαγάγει τη δραχμή.  Η δραχμή θα ανταλλάσσεται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το ευρώ, κάνοντας τις εξαγωγές της Ελλάδας και τον τουρισμό και πάλι ανταγωνιστικά. Μόλις η χώρα επιτύχει υψηλότερο επίπεδο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής εξέλιξης, θα μπορέσει να επιστρέψει στην ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Κ. Rogoff.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Spiegel για το αν η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη μετάδοση της κρίσης, απάντησε: "Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, οι αγορές θα απαιτήσουν δύο εύλογες απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:
Πρώτον, ποιες είναι οι χώρες που θα μείνουν οριστικά στο ευρώ; Δεύτερον, ποιο είναι το τίμημα που προτίθεται να πληρώσει η Ευρώπη γι' αυτό;".

"Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα", πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v