Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες για νέο σχέδιο Μάρσαλ

Σχέδιο για "Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης". Μέσω ειδικού λογαριασμού θα γίνονται οι πληρωμές των επενδύσεων. Η προίκα του ΕΣΠΑ και η μόχλευση των κεφαλαίων. Διαμάχες των... Γερμανών για το πρόγραμμα.

Ελπίδες για νέο σχέδιο Μάρσαλ
Το ελληνικό σχέδιο Μάρσαλ έχει διαφορετικό όνομα: λέγεται "Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης" και συζητείται αυτήν την περίοδο μεταξύ της κυβέρνησης, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό ενίσχυσης αναπτυξιακών δράσεων, η δημιουργία του οποίου συνδέεται και με τα πολύμηνα παζάρια σε επίπεδο Ε.Ε. (με σκληρές μάχες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για αλλαγές στο μοντέλο χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών πόρων.

Το Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης, αν περάσει από τις συμπληγάδες της τρόικας και του Βερολίνου, θα είναι ένα "κουτί" στο οποίο θα μπαίνουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΣΠΑ, το ελληνικό δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, με τη γερμανική πλευρά να υποστηρίζει πως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα βαλτώνουν στα συρτάρια των υπουργείων. Τις μεγάλες καθυστερήσεις παραδέχθηκε μάλιστα και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε επιστολή που έστειλε στον Γ. Χαν.

Τότε η καγκελάριος Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει πως πριν φτάσουμε να μιλάμε για σχέδια Μάρσαλ πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και πώς μπορεί να διευρυνθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η ηγεσία της οποίας βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Ο Γερμανός επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ, συγκαταλέγεται σε αυτούς που πιστεύουν πως μόνο με ένα σχέδιο Μάρσαλ μπορεί να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη.

Στις προτάσεις της ηγεσίας της ΕΤΕπ προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τους υπουργούς που συνάντησε τις τελευταίες ημέρες περιλαμβάνονται η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας (κατά το πρότυπο της γερμανικής KfW) και η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεως Υποδομών (ώστε να ξεμπλοκάρουν κρίσιμα έργα όπως οι οδικοί άξονες με συμβάσεις παραχώρησης).

"Πρόκειται για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να μπουν υπό την ομπρέλα του ταμείου", υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, κύκλοι του ΥΠΑΝ σημείωναν ότι "στις 16/2 ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε τη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων για τον σκοπό αυτό. Δεύτερη απόδειξη η παρουσία του προέδρου της ΕΤΕπ αυτές τις μέρες στη χώρα μας, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται και αυτό το ζήτημα".

Στην αντίπερα όχθη των παραπάνω σχεδίων, όμως, βρίσκονται συμπατριώτες του Β. Χόιερ, που κατέχουν κορυφαίες θέσεις στη γερμανική κυβέρνηση και θεωρούν πως οι επιδοτήσεις με κοινοτικά κονδύλια μάλλον έβλαψαν την Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα κινείται χθεσινό άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε στη γερμανική έκδοση των Financial Times. Ο Γκ. Βεστερβέλε τάσσεται κατά της ιδέας για σχέδιο Μάρσαλ και υποστηρίζει πως "χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζονται κατεπειγόντως λόγω της κρίσης χρέους".

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το ταμείο, αν οι διαπραγματεύσεις των τριών πλευρών ευδοκιμήσουν και εγκριθούν οι αλλαγές στους κοινοτικούς κανονισμούς, θα λειτουργεί κατά τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζεται πως τα χρήματα θα κατευθύνονται πράγματι στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

Για να αποφευχθεί η επανάληψη όσων συνέβησαν με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σημαντικό τμήμα του οποίου διοχετευόταν επί χρόνια για πληρωμή επιδομάτων και άλλων παροχών, η διαχείριση των πόρων θα γίνεται μέσω ειδικού λογαριασμού.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v