Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστέλλει η Εnergean έρευνες στον Πρίνο

Η εταιρεία Energean, που ελέγχει την παραχώρηση, με επιστολή της στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, στις 21 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αναστέλλει η Εnergean έρευνες στον Πρίνο
Στον αέρα βρίσκεται η συνέχιση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στον Πρίνο.

Η εταιρεία Energean, που ελέγχει την παραχώρηση, με επιστολή της στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, στις 21 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ότι διακόπτει το πρόγραμμα ανάπτυξης του κοιτάσματος Ε, θέτει σε διαθεσιμότητα 60 άτομα που απασχολεί στον συγκεκριμένο τομέα και αναστέλλει τις συμβάσεις με εξωτερικούς εργολάβους τους οποίους επίσης απασχολεί για την προετοιμασία της επένδυσης.

Η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει με το γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα, αλλά με τις συνεχιζόμενες παλινωδίες και καθυστερήσεις από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά την επίλυση κρίσιμων θεμάτων για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εγκαλεί το υπουργείο επειδή επί 32 μήνες δεν της παραδίδει τα δεδομένα σεισμικών και άλλων ερευνών, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό των εργασιών, παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του υφυπουργού.

Η Εnergean στην επιστολή της περιγράφει ακόμη το γνωστό σκηνικό που επικρατεί στα υπουργεία, δηλαδή:

· Συχνές αλλαγές στα «αρμόδια» υπηρεσιακά όργανα.
· Επίκληση ελλιπούς ενημέρωσης από διοικητικούς υπαλλήλους, συμβούλους κ.ά.
· Επίκληση αλλαγής προτεραιοτήτων(!) του ΥΠΕΚΑ, όπως αποκρατικοποιήσεις, γύρος παραχωρήσεων κ.λπ.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην επιστολή, «σήμερα, το μοναδικό μας 'δεδομένο' είναι η αβεβαιότητα». «Δύο ακριβώς εβδομάδες μετά την τελευταία συνάντηση και το αίτημα των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ για 'χρόνο ενημέρωσης', ουδείς έχει επανέλθει με κάτι απτό, ουδείς γνωρίζει τα θέματα και την εξέλιξή τους».

Στελέχη της Energean επισημαίνουν στο euro2day, ότι το κοίτασμα Ε είναι γνωστό με βεβαιωμένα αποθέματα («καθόμαστε πάνω στο πετρέλαιο», λένε χαρακτηριστικά), τα οποία ανέρχονται σε 6 εκατ. βαρέλια (απολήψιμα). Αυτό δε που αναμένει η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο είναι να εφαρμόσει τη σύμβαση που υπεγράφη το 1999 και κυρώθηκε με νόμο (Ν.2779/1999).

Η σύμβαση προβλέπει ότι «το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται να δώσει στον ανάδοχο κάθε συνδρομή και προστασία, κατά τη διεξαγωγή των εργασιών πετρελαίου και γενικά κατά την άσκηση και εκτέλεση όλων των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του αναδόχου, τα οποία απορρέουν από την παρούσα σύμβαση, αλλά όχι περιοριστικά, για τη χορήγηση κάθε είδους άδειας και κάθε δικαιώματος εισόδου, όπως και να θέσει στη διάθεσή του όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και υπηρεσίες, κατά τρόπο που να επιτρέπει την καλύτερη αξιοποίησή τους, για την εκπλήρωση των αντικειμενικών σκοπών της παρούσας σύμβασης».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, που θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης στον Πρίνο (η παραγωγή έχει πέσει κάτω από 2.000 βαρέλια την ημέρα), στην τοπική κοινωνία της Καβάλας επικρατεί αναστάτωση.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων Βαγγέλης Παππάς προαναγγέλλει κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ θα επιδιωχθούν και συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Σε ό,τι αφορά πάντως την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε, που αποτελεί τη μόνη προοπτική για συνέχιση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στην περιοχή, και άρα τη διατήρηση της απασχόλησης, η εταιρεία έκανε μία πρώτη προσπάθεια τον Δεκέμβριο του 2010 με την πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης, προκειμένου να εξάγει το πετρέλαιο από υφιστάμενη πλατφόρμα άντλησης.

Μάλιστα, τα εγκαίνια της γεώτρησης τα έκανε ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Ο τότε σχεδιασμός της εταιρείας προέβλεπε ότι με το γεωτρύπανο GSP Saturn θα επιχειρούνταν εκτός των άλλων και παρεμβάσεις στο κοίτασμα Ε για την αύξηση της συνολικής παραγωγής (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, Ε) ώστε με την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της γεώτρησης δεν ήταν τα αναμενόμενα. Πρόσθεσαν μόνο 1.000 βαρέλια την ημέρα και αυτό για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η ποιότητα του πετρελαίου στο κοίτασμα Ε δεν επέτρεπε την άνετη εξόρυξή του με οριζόντια γεώτρηση (παχύρευστο με υψηλό ποσοστό ασφαλτενίων). Έτσι, πέρυσι τον Οκτώβριο, η εταιρεία επανέφερε τον αρχικό σχεδιασμό για το κοίτασμα Ε που είχε παρουσιάσει στο ΥΠΕΚΑ στο τέλος του 2007, όταν διεκδικούσε την άδεια εκμετάλλευσης του Πρίνου.

Δηλαδή, πραγματοποίηση 4 γεωτρήσεων, 2 παραγωγικών και 2 εισπίεσης νερού, και κατασκευή νέας πλατφόρμας, με συνολικό κόστος 100 εκατ. δολαρίων. Με τις επενδύσεις αυτές εκτιμάται ότι η παραγωγή, μόνο από το Ε, θα ανέρχεται σε 3.000 βαρέλια την ημέρα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι, εκτός από τις τεράστιες ευθύνες του ΥΠΕΚΑ, ευθύνες υπάρχουν και στην ίδια την Energean, η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα Ε με αδόκιμες μεθόδους.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 3 γεωτρήσεις για την ενίσχυση της παραγωγής στα παλαιά, σχεδόν εξαντλημένα κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου και επενδύσεις που κατά δήλωσή της ανέρχονται σε 210 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, η παραγωγή για μικρά μόνο χρονικά διαστήματα ξεπερνά τα 2.000 βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v