Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροεπιδρομή σε τέσσερα μέτωπα

Ηλεκτρονικό προσκλητήριο για τα ληξιπρόθεσμα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Σύντομα οι μηνυτήριες αναφορές για σειρά παραβάσεων. Έλεγχοι σε 42 μεγάλες επιχειρήσεις. Έρχονται και Γερμανοί εφοριακοί.

Φοροεπιδρομή σε τέσσερα μέτωπα
Με ηλεκτρονικό προσκλητήριο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με προσωρινούς ελέγχους σε 42 μεγάλες επιχειρήσεις, μηνυτήριες αναφορές με τη διαπίστωση φοροπαράβασης και με τη συνδρομή 160 Γερμανών εφοριακών αντεπιτίθεται το υπουργείο Οικονομικών στις πενιχρές εισπράξεις εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους και επιχειρεί συμμόρφωση με το… γράμμα του μνημονίου.

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου έθεσε σε εφαρμογή τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας ήρθε και το γράμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με email, η ΓΓΠΣ ενημέρωσε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα ότι μπορούν έως την Τέταρτη να υποβάλουν αίτηση στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές και να τα ρυθμίσουν σε 24 δόσεις ή και παραπάνω αν υπάρχει πιστοποιημένη οικονομική αδυναμία.

Την οικονομική αδυναμία θα πιστοποιήσουν οι φορολογούμενοι με ένα κάρο δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να υποβάλουν μέχρι αύριο, όπως προκύπτει από την απόφαση Οικονόμου.

Κατά περίπτωση ο προϊστάμενος της εφορίας που θα βγάλει και την «ετυμηγορία» θα χρειαστεί:

- Τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών ετών.

- Την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και την τελευταία οριστική δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

- Όλες τις περιοδικές και προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και των οποίων η προθεσμία υποβολής έχει λήξη έναν μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης.
 
-Την τελευταία δήλωση Ε9.

-Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία τις τελευταίες δύο χρήσεις.

-Επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν καταστροφή περιουσιακών στοιχείων.

-Δημόσια έγγραφα που να αποδεικνύουν βαριά ασθένεια ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Μπορούν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ή στα τελωνεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

2. Υπάρχει πλαφόν ανώτατης οφειλής 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Όσοι έχουν υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

3. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

4. Αν η ρύθμιση γίνει σε 2 - 12 δόσεις, προβλέπεται απαλλαγή του 90% των προσαυξήσεων, ενώ αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε 13 - 24 μηνιαίες δόσεις, διαγράφεται το 75% των προσαυξήσεων.

5. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

6. Εφόσον ζητείται καταβολή της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε περισσότερες από 24 δόσεις, θα πρέπει να αποδεικνύεται αδυναμία πληρωμής στο αρχικό μέγιστο διάστημα των 24 μηνών.

7. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

8. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη χρέη που τελούν σε αναστολή είσπραξης και χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά στο πλαίσιο άλλης ρύθμισης ή στο πλαίσιο διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής.

9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της, χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας μηνιαίας διάρκειας, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβάλλεται από το ποινικό δικαστήριο ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται, χωρίς όμως να αναστέλλεται η ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

10. Χάνουν τα ευεργετήματα της ρύθμισης όσοι δεν καταβάλουν τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν καταβάλουν την προετελευταία και την τελευταία δόση.

Σημειώνεται ότι από ληξιπρόθεσμες οφειλές το μνημόνιο απαιτεί έως το τέλος του έτους εισπράξεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

Φοροέλεγχοι σε μεγάλους

Το μνημόνιο απαιτεί, παράλληλα, 10.000 προσωρινούς ελέχγους ΦΠΑ έως το τέλος του έτους, 1.300 ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά και 300 ελέγχους -ολοκληρωμένους έως το τέλος του έτους- σε «μεγάλους» φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Π. Οικονόμου, δόθηκε εντολή για προσωρινό φορολογικό έλεγχο σε 42 μεγάλες επιχειρήσεις . Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις: Φαρμακευτική Ιπποκράτης Α.Ε., Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος ΣΕΚΕ Α.Ε., Marfin Εγνατία Τράπεζα, Νοσηλευτική Α.Ε., Μύθος Ζυθοποιία, TOSOH Ελλάς ΑΒΕ, Εκκοκιστήρια Βάμβακος Σπορελαιουργία Αφοί Ν. Καραγιώργου, Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, Λιγνιτωρυχεία ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΣ, Καπνική Α. Μιχαηλίδης, ΦΑΝΝΥ Ανώνυμη Εταιρεία Ενδυμάτων, Μιχαήλ Αραμπατζής Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων, Θερμαϊκός Είδη Πολυκαταστήματος Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία, MLS Πληροφορική Ανώνυμη Εταιρεία, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων ΣΥΝΠΕ, Ξενοδοχεία Ελλάδος MITSIS COMPANY, Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία Παραγωγής και Εμπορίας Γεωργικών Μηχανημάτων και Αυτοκινήτων, ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ Έβρου, Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία, Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε. Αμπελουργία Οινοποιία Αποσταγματοποιία, Αφοί Ανεζουλάκη Ανώνυμη Εταιρεία Βαφεία Πλεκτήρια, Αλουμύλ Βιομηχανία Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία, Λιντλ Ελλάς και ΣΙΑ Ομμόρρυθμη Εταιρεία, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τυρνάβου-Αγιάς, Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος Α.Ε., ΣΤΑΦ Α.Ε. Παραγωγής Εμπορίας Ενδυμάτων, ΙΝΤΕΡΚΟΜ ΦΟΥΝΤΣ Α.Ε., Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Πιερίας, Μετολλοβιομηχανία Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ και ΥΙΟΙ, Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις, Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε., NUTRIA Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία, ΒΙΚΗ Κτηνοτροφία και Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου, Γαλαξίδι Θαλλάσιες Καλλιέργειες, Μύλοι Λούλη Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων - Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρεία ΑΕΒΕ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, Καλάβα OIL Ανώνυμη Εταιρεία, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Αριάδνη Εμπορική και Βιοτεχνική Ανώνυμη Εταιρεία, LANDIS AND GYR Ανώνυμος Εταιρεία Ηλεκτροτεχνικά και Ηλεκτρονικά Μηχανήματα και Συστήματα.

Η απόφαση Οικονόμου έρχεται μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου για τον κατά προτεραιότητα έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με συγκεκριμένους μηνιαίους στόχους και δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν.

Σύντομα οι μηνύσεις

Μηνυτήριες αναφορές στον οικονομικό εισαγγελέα θα πρέπει να υποβάλουν εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και ΣΔΟΕ, στην περίπτωση όπου διαπιστώσουν αδικήματα φοροδιαφυγής τόσο για πλημμέλημα όσο και για κακούργημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Π. Οικονόμου:

α) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, η Περιφερειακή Δ/νση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Αττικής, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αθηνών του ΣΔΟΕ και όλες οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) του Λεκανοπεδίου Αττικής υποβάλλουν αμέσως στο γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μηνυτήρια αναφορά για φορολογικά αδικήματα. Οι μηνυτήριες αναφορές θα απευθύνονται πλέον προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας διά του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

β) Τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι Περιφερειακές Δ/νσεις ΣΔΟΕ, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ΣΔΟΕ και οι Δ.Ο.Υ. της λοιπής χώρας αποστέλλουν αμέσως με φαξ τις μηνυτήριες αναφορές στο γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να τους δοθούν σχετικές οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο παραβάσεων που συνιστούν ποινικό αδίκημα κακουργηματικής φύσεως υποβάλλεται χωριστή μηνυτήρια αναφορά για κάθε μία από αυτές. Αντίθετα, όταν διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν ποινικό αδίκημα πλημμεληματικής φύσεως, αρκεί η υποβολή μιας μηνυτήριας αναφοράς για όλα τα διαπιστωθέντα πλημμελήματα ανά είδος φόρου ή προστίμου.

Με την ίδια εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες αρχές για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται η αποστολή των παραπάνω αναφορών στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων - Διεύθυνση Ελέγχων - Τμήμα Δ΄ για έλεγχο και διαβίβαση στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

- Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (απόκρυψη εισοδήματος ανά διαχειριστική περίοδο) και αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων: α) άνω των 150.000 € για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 13/12/2005 έως και τις 4/8/2008 και β) άνω των 15.000 € για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 5/8/2008 και εφεξής.

- Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση Φ.Π.Α. και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών: α) άνω των 75.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 13/12/2005 έως και τις 4/8/2008, β) άνω των 3.000 € σε ετήσια βάση για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 5/8/2008 έως τις 29/9/2010 και γ) ανεξαρτήτως ποσού για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 30/9/2010 και εφεξής.

- Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής: α) άνω των 150.000 € για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 13/12/2005 έως και τις 4/8/2008, β) άνω των 3.000 € για αδικήματα που τελέστηκαν από τις 5/8/2008 έως τις 22/4/2010.

- Έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση τέτοιων στοιχείων, ανεξαρτήτως της αξίας των εν λόγω φορολογικών στοιχείων.

- Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση των προβλεπόμενων από το Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) στοιχείων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία των συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, εφόσον ο υπόχρεος εμπίπτει στις διατάξεις περί αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων, για αδικήματα που τελέστηκαν από την 1η/6/2010 και εφεξής.
Πρόσθετα απαιτείται και η άμεση κοινοποίηση στην αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008 από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τα ελεγκτικά κέντρα των πιο πάνω αναφορών.


…και ο Γερμανός εφοριακός

«Αν έχουν να στείλουν ας στείλουν, να γνωρίζουν όμως ότι θα είναι όλοι τους υπό ελληνική διοίκηση», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτάται αναφορικά με το δημοσίευμα που φέρει 160 Γερμανούς εφοριακούς να προετοιμάζονται για «απόβαση» στην Ελλάδα, προκειμένου να παράσχουν τεχνική βοήθεια. Διευκρινίσεις επί του θέματος αναμένεται να ζητήσει σήμερα με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών η ΠΟΕ - Δ.Ο.Υ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v