Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μένουν» από εξαγωγές οι τσιμεντοβιομηχανίες

Μεγάλο ζητούμενο παραμένουν οι εξαγωγές για τις ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες καθώς η δυναμικότητά τους υπερβαίνει πέντε έως έξι φορές την αναιμική εγχώρια ζήτηση. Οι κινήσεις των δύο εισηγμένων ομίλων.  

«Μένουν» από εξαγωγές οι τσιμεντοβιομηχανίες
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Ευρωπαίοι είχαν τρομάξει από τις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το μεγάλο (γι' αυτούς) πρόβλημα.

Σήμερα -είκοσι χρόνια αργότερα, και παρά τις συνεχείς επενδύσεις που μεσολάβησαν για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών μονάδων παραγωγής- οι εξαγωγές αποτελούν μεγάλο ζητούμενο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ομίλου Τιτάν Ανδρέα Κανελλόπουλου για την αναιμική εγχώρια ζήτηση και για τις δυσκολίες στις εξαγωγές: «Η εγκατεστημένη δυναμικότητα του κλάδου είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την εγχώρια ζήτηση και προβάλλει επιτακτική από τη σκοπιά της εθνικής οικονομίας η ανάγκη αύξησης των εξαγωγών τσιμέντου.

Όμως, τα ποικίλα εμπόδια στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και η κατά 50% πιο υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες έχουν υποσκάψει σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας στον εξαγωγικό στίβο».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η άποψη της διοίκησης της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία μιλώντας στο τέλος του περυσινού καλοκαιριού για την πορεία του β΄ εξαμήνου του 2011 ανέφερε: «Το μέρος εκείνο της παραγωγικής δραστηριότητας που δεν θα καταναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν σε κάποιες από αυτές, του ότι η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία υπολείπεται ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων εξαγωγικών χωρών, καθώς και της δυσμενούς για τις εξαγωγές τρέχουσας σχέσης ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου».

Δεν είναι τυχαίο πως το 2011 έκλεισε με ζημίες για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ γνωστός παράγοντας της αγοράς έλεγε στο Euro2day.gr: «Φανταστείτε σε πόσο χειρότερη θέση θα ήταν σήμερα ο όμιλος Τιτάν αν δεν είχε επιλέξει να διεθνοποιήσει την παραγωγική του βάση». Και πράγματι, το 2012 κάτω από το 10% των πωλήσεων του ομίλου αναμένεται να κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά, έναντι 12% περίπου το 2011.

Τα πράγματα, ωστόσο, φαίνεται πως εξελίσσονται ακόμη χειρότερα κατά το πρώτο δίμηνο του 2012. Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο Τιτάν δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των μέχρι τώρα φετινών εγχώριων πωλήσεων, αποδίδοντας την κατάσταση κυρίως στην αναιμική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας και στη δραματική περικοπή των επενδύσεων, ενώ άλλοι παράγοντες της αγοράς αναφέρονται και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα.

Η πορεία του πρώτου τριμήνου βέβαια -λόγω και της χαμηλής της εποχικότητας- δεν μπορεί να αποτελέσει πολύ καλό δείκτη για το πώς θα κυμανθεί η χρονιά, ωστόσο κανείς δεν περιμένει άνοδο της ζήτησης μέσα στο 2012.

Η Lafarge για παράδειγμα (μητρική εταιρεία της ΑΓΕΤ Ηρακλής) έχει προβλέψει πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 12%-15% στην Ελλάδα το 2012, ενώ η σχετική πρόβλεψη της Alpha Finance για την πορεία του όγκου των πωλήσεων για την ελληνική αγορά μιλά για πτώση της τάξεως του 15%.

Από τις δύο εισηγμένες του κλάδου (ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής) η πρώτη φαίνεται να βρίσκεται σε σχετικά ευνοϊκότερη θέση λόγω της παραγωγικής της δραστηριοποίησης σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητες του ομίλου Τιτάν στερούνται προβλημάτων, καθώς η όποια ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζεται εύθραυστη και η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει τεταμένη.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του προέδρου του ελληνικού ομίλου Ανδρέα Κανελλόπουλου (στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εκατό χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας) πως:

• «Εφόσον οι συνθήκες το απαιτούν, ο Τιτάν δεν θα διστάσει να εκποιήσει περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία και να φέρει συνεταίρους στον βασικό κορμό του ομίλου» και

• «Μια αναδρομή στην ιστορία μας δεν μπορεί παρά να ενισχύσει την πεποίθηση ότι και τούτη η οικονομική λαίλαπα θα κοπάσει και οι μέτοχοι θα μπορούν να προσβλέπουν και πάλι όχι μόνο σε κοινωνική υπευθυνότητα και σε εταιρική διακυβέρνηση υψηλού επιπέδου, αλλά και σε αξιόλογα κέρδη κεφαλαίου μαζί με ένα ικανοποιητικό μέρισμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v