Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασιακά: "Σκληρές" οι αλλαγές στους μισθούς

Με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου οι αλλαγές στους μισθούς. Μειώνεται κατά 22% ο βασικός μισθός και κατά 32% στους κάτω των 25 ετών. Το "ψαλίδι" δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. 

Εργασιακά: Σκληρές οι αλλαγές στους μισθούς
Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε στη συνεδρίαση του σώματος την Τρίτη να τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις που είχαν ψηφιστεί για τα εργασιακά, με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της από 15/7/2010 ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μειώνονται κατά 22%. 

Η ρύθμιση τίθεται σε άμεση εφαρμογή καθώς έχει αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου, ενώ θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ακόμη, από τις 14/2 μειώνονται κατά 32% τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Παράλληλα, η απόφαση αναφέρει ότι από τις 14/2/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10% αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας.

Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα συνάπτονται πλέον με ορισμένο χρόνο ισχύος, όχι μικρότερο του ενός έτους και όχι μεγαλύτερο των τριών, ενώ για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει δίνεται δυνατότητα 3 μηνών για διάλογο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών για την υπογραφή νέας σύμβασης.

Εάν δεν υπογραφεί νέα σύμβαση σε αυτό το διάστημα, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση που έληξε.

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε συζήτηση για την επιλεκτική χρεοκοπία και κυβερνητικές πηγές τονίζουν μετά τη συνεδρίαση ότι ήταν αναμενόμενη και πως δεν προκαλεί καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, έγινε συζήτηση για τη συνάντηση που θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για την εύρεση κεφαλαίων για την ανάπτυξη και την επιτάχυνση της πορείας των επενδύσεων.

Όσον αφορά τη ματαίωση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 2ας Μαρτίου, πηγές επισήμαναν ότι το αντικείμενο συζήτησης επρόκειτο να είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και συνεπώς δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο τη χώρα μας, η οποία έχει ενταχθεί σε ειδικό μηχανισμό.

Με βάση πληροφορίες, επίσης, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται και η ανακοίνωση της αντικατάστασής του.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπήρξε παρέμβαση για το γενόσημο από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι πρόκειται για υποχρέωση που απορρέει από το νέο μνημόνιο, η οποία είναι πολύ σημαντική ως προς την εξοικονόμηση πόρων και, παράλληλα, χωρίς επίπτωση στην υγεία των πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για τα εργασιακά δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v