Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ

Συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ πραγματοποίησε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ
Διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ απευθύνει η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 22 Μαρτίου.

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του ομίλου μπορεί να εκδηλωθεί είτε άνευ είτε κατόπιν ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, αναφέρει η πρόσκληση.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους: 

- είτε για την απόκτηση της ΔΕΠΑ με τη σημερινή εταιρική της δομή (bundledsale), 

- είτε για την απόκτηση χωριστά της ΔΕΠΑ Α.Ε. -συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στις ΕΠΑ Α.Ε.- και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., μετά από σχετικό εταιρικό μετασχηματισμό (unbundledsale).

Στην πρώτη περίπτωση, είναι προς διάθεση το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Α.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. θα αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στη δεύτερη περίπτωση, είναι προς διάθεση το 100% της ΔΕΠΑ Α.Ε. και ξεχωριστά το 66% του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (από το οποίο 31% διατίθεται από το ελληνικό δημόσιο και 35% από τα ΕΛΠΕ).

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν κατ’ αρχάς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής που περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιλεγούν για να συμμετάσχουν στις επόμενες φάσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 17:00 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, στις 22 Μαρτίου 2012.

Οι προεπιλεγέντες επενδυτές που θα κληθούν να συνεχίσουν θα υποβάλουν τις ενδεικτικές προσφορές τους καθώς και άλλα στοιχεία που θα τους ζητηθούν. Μετά την αξιολόγηση των επιπλέον στοιχείων και των ενδεικτικών προσφορών, οι επενδυτές που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελευταία φάση, και θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είτε για τον όμιλο ΔΕΠΑ Α.Ε. ως έχει σήμερα είτε ξεχωριστά για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή μέσω συμπράξεων. Μετά την αξιολόγηση των τελικών προσφορών, θα επιλεγεί ο τελικός επενδυτής και θα καθοριστεί η τελική μορφή της συναλλαγής. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου 2012.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε: «Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τη διαδικασία για την προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ. Πρόθεσή μας είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος του ομίλου ΔΕΠΑ στην ευρύτερη περιφερειακή αγορά και ταυτόχρονα να ενισχυθούν με νέα κεφάλαια αλλά και με τεχνογνωσία από το εξωτερικό οι επιχειρήσεις του ομίλου μαζί με το ελληνικό δημόσιο. Είναι πεποίθησή μας ότι η ΔΕΠΑ και οι θυγατρικές της αποτελούν ενδιαφέρουσα και ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου παγκοσμίως. Φυσικά θα διασφαλιστούν όλοι οι όροι πρόσβασης στην αγορά φυσικού αερίου που προβλέπει το 3ο ενεργειακό πακέτο και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο…».

Οι τράπεζες UBS Ltd., NM Rothschild & Sons Ltd. και Alpha Bank Α.Ε. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ. H Νομική Εταιρία Clifford Chance LLP και η Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοί του.


Ενδιαφέρον από την Gazprom

Συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ πραγματοποίησε η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Gazprom Export, Alexander Medvedev, είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου χθες στην Αθήνα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν «τις προοπτικές ιδιωτικοποίησης των ελληνικών εταιριών ενέργειας ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.


Πράσινο φως από τη διυπουργική

Χθες, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με απόφασή της άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η επιτροπή αποφάσισε την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ, κυριότητας του δημοσίου, πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνεται στον ν. 3985/2011 (ΦΕΚ Α΄ 151), μεταβίβαση στο δημόσιο μετοχών της εταιρίας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) ποσοστού 34% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να υπογράψει για λογαριασμό του δημοσίου το μνημόνιο συμφωνίας για την από κοινού με τα ΕΛΠΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του δημοσίου πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ.

Στη βάση των παραπάνω, η διυπουργική εξουσιοδότησε το ταμείο να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών ΔΕΠΑ.


Υπερκέρδη το 2011 για τον ΔΕΣΦΑ

«Κράχτης» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της δημόσιας επιχείρησης, η οποία ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η εταιρία, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, στην οικονομική χρήση του 2011 είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 86 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 150% έναντι του 2010.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται τόσο από την αύξηση των εσόδων για τις υπηρεσίες μεταφοράς φυσικού αερίου και χρήσης του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα όσο και από τη μείωση των πάσης φύσεως δαπανών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική ορθολογικής διαχείρισης και για το 2012 και ευχαριστεί δημόσια τα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι με τη συμβολή τους πέτυχαν ο ΔΕΣΦΑ να είναι σήμερα μία από τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις στη χώρα.

Για τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, η πρόκληση για το 2012 είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ώστε οι επενδύσεις, στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, να επιδράσουν θετικά στην απασχόληση και στην ανάπτυξή της.

"Συνεκτιμώντας τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τη δεκαετία 2012 - 2021, βάσει του δεκαετούς επιχειρηματικού σχεδίου της, σύμφωνα με το οποίο το μέσο ετήσιο επίπεδο καθαρών κερδών χρήσεως μετά από φόρους θα ξεπεράσει αυτό του 2011, είναι σαφές ότι ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μία από τις πλέον εύρωστες οικονομικά ελληνικές επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό συνηγορεί στο ότι η τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική επένδυση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές", καταλήγει η ανακοίνωση.


*** Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v