Στο γραφείο του ΥΠΕΚΑ η απόφαση για συμπαραγωγή

Στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ βρίσκεται εδώ και μήνες το κείμενο υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας, η οποία προβλέπεται από το Νόμο 4001 του 2011.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο γραφείο του ΥΠΕΚΑ η απόφαση για συμπαραγωγή
Στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου βρίσκεται εδώ και μήνες το κείμενο υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας, η οποία προβλέπεται από το Νόμο 4001 του 2011.

Ως αποτέλεσμα, η πολύμηνη αυτή καθυστέρηση στην υπογραφή της απόφασης, στερεί τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, μονάδων συμπαραγωγής που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα κλπ, αφαιρώντας από τους από τους επενδυτές τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.

Τα παραπάνω αναφέρει επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

Από το περιεχόμενο της επιστολής, προκύπτει ότι μετά την ψήφιση του Νόμου 4001 πέρσι τον Αύγουστο, συστάθηκε κοινή επιτροπή του υπουργείου, της ΡΑΕ και του ΔΕΣΜΗΕ, για τον υπολογισμό της συμπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις συμπαραγωγής. Το κείμενο της απόφασης στο οποίο κατέληξε η επιτροπή, είναι καθαρά τεχνικού περιεχομένου, έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και προωθήθηκε στο γραφείο του υπουργού, όπου παραμένει χωρίς υπογραφή.

Οι επενδυτές σε μονάδες συμπαραγωγής, μέσω του Συνδέσμου τους, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που θα έχει στις επενδύσεις και στην λειτουργία των επιχειρήσεων η καθυστέρηση αυτή. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον ΥΠΕΚΑ, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή δύο ακόμη υπουργικών αποφάσεων για:

· Τον τροποποιημένο κανονισμό αδειών της ΡΑΕ για τις μονάδες συμπαραγωγής
· Τον Κανονισμό για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων συμπαργωγής.

Στην επιστολή του ο ΕΣΣΗΘ επισημαίνεται ακόμη ότι είναι απόλυτα αντιφατικό από τη μία πλευρά το υπουργείο να ανακοινώνει προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων με την εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής, αλλά να μη δίδονται άδειες στις μονάδες αυτές, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία (υπουργικές αποφάσεις κλπ). Έτσι καλείται και πάλι ο υπουργός να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας, ώστε να ενταχθούν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας οι μονάδες συμπαραγωγής.

Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τις μελέτες της Cogen Europe, η συμβολή της συμπαραγωγής στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ένα αιολικό πάρκο και δέκα φορές από ένα φωτοβολταϊκό. Για το λόγο αυτό οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσουν τις μονάδες συμπαραγωγής στις ΑΠΕ, ενώ η ένταξη συστημάτων συμπαραγωγής ανεξαρτήτως ισχύος, κρίνεται ότι συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου 20-20-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v