Ερευνα: Υψηλά yields στα νέα ελληνικά ομόλογα

Τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα μέσα στον μήνα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του χρέους της, πιθανότατα θα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη, καθώς θα εμπεριέχουν μεγάλη «προμήθεια κινδύνου».

Ερευνα: Υψηλά yields στα νέα ελληνικά ομόλογα
Τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα μέσα στον μήνα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του χρέους της (PSI), πιθανότατα θα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη: θα εμπεριέχουν μεγάλη «προμήθεια κινδύνου» αφού οι πιστωτές θα προεξοφλούν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποχρεωθούν να επωμιστούν περαιτέρω ζημίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι, ακόμη και μετά την ανταλλαγή του χρέους, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα παραμένουν χειρότερες από της Πορτογαλίας, της χώρας που πολλοί θεωρούν ότι είναι η πιθανότερη «υποψήφια» να ακολουθήσει την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρεών.

Ετσι, τα νέα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα εκδοθούν στο πλαίσιο του PSI και θα λήγουν μεταξύ 2023 και 2042, πιθανότατα θα διαπραγματεύονται με υψηλότερο επιτόκιο από της Πορτογαλίας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στις τιμές του θα προεξοφλείται πιθανότητα άνω του 50% για νέα κρίση πληρωμών.

«Θεωρούμε ότι η Πορτογαλία είναι η βάση και το ερώτημα είναι πόσο premium πάνω από της Πορτογαλίας θα δούμε», σημειώνει η κα Helen Howarth της Credit Suisse, που εκτιμά ότι τα νέα ομόλογα θα φέρουν yield περί το 12-15%.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι θα νέα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει αρχικώς να φέρουν επιτόκιο 200 μονάδες βάσης υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο πορτογαλικό ομόλογο. Με yields μεταξύ 13-17% θα υποδεικνύεται μια μέση τιμή περί τα 25,2 σεντς στο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v