Με… φιλέτα το «ορεκτικό» στην αξιοποίηση ακινήτων

Δημοσιεύεται σήμερα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του IBC, ενώ τη Δευτέρα ή την Τρίτη προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα 490 στρέμματα του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας.

Με… φιλέτα το «ορεκτικό» στην αξιοποίηση ακινήτων
Δημοσιεύτηκε σήμερα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για 90 χρόνια, ενώ τη Δευτέρα ή την Τρίτη προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τα 490 στρέμματα του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας.

Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ξεκινά με ένα από τα «φιλέτα» τη διαδικασία παραχώρησης ακινήτων και μέσα στον Μάρτιο εκτιμάται πως θα προχωρήσει και η διαδικασία για το πρώην γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο.

Το IBC στεγάζει ήδη το εμπορικό κέντρο Golden Hall, συνολικής επιφάνειας περίπου 132.200 τ.μ. (ανωδομή περίπου 73.000 τ.μ. και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης 59.200 τ.μ.). Η υπόλοιπη επιφάνεια του IBC (ανωδομή 14.300 τ.μ. και υπόγειος χώρος στάθμευσης 7.300 τ.μ.) επρόκειτο να στεγάσει το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τώρα θα αξιοποιηθεί από τον νέο παραχωρησιούχο.

Σύμφωνα με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, «η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει το υπάρχον εμπορικό κέντρο και επιπλέον χρήσεις για το κενό τμήμα του κτιρίου, οι οποίες αφορούν κυρίως σε χρήσεις πολιτιστικές (μουσείο), αναψυχής, παιδικής εκπαίδευσης - αναψυχής και γυμναστηρίου και δευτερευόντως σε χρήσεις εμπορικές και γραφειακών χώρων».

Το εμβαδόν του γεωτεμαχίου στην Κασσιόπη Κέρκυρας είναι 490 στρέμματα και περισσότερο από το 50% αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση. Εντός του ακινήτου υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση είναι περίπου 178.000 τ.μ., ενώ το ακίνητο διαθέτει ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μέτρων.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζουν πως «το ακίνητο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βρίσκεται σε περιοχή της Κέρκυρας με χαμηλή μέχρι σήμερα αξιοποίηση».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ταμείου, «στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild» και έτσι «η δυνατότητα αξιοποίησής του και η απορρέουσα αξία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές».

Το ακίνητο προτείνεται «για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις -υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής».

Το ελληνικό δημόσιο «σκοπεύει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διευκολύνει την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του ακινήτου».

Η ανακοίνωση του IBC

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοινώνει την έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Πρόκειται για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που είχαν στεγάσει τις ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 και αποτελούν μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας.

Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά στην απόκτηση εκ μέρους του ενδιαφερόμενου επενδυτή της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του IBC για 90 χρόνια.

Τα 153.800 τ.μ. του IBC περιλαμβάνουν το εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαθέτει υπέργειους χώρους 73.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων 4.500 τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς και υπόγειο χώρο, χώρο στάθμευσης και αποθήκης 59.200 τ.μ. Επιπλέον, υπάρχει αναξιοποίητος χώρος του IBC με υπέργεια επιφάνεια 14.300 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης 7.300 τ.μ.

Το βασικό πλεονέκτημα του IBC είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων του είναι ήδη μισθωμένοι (δηλαδή αποδίδουν έσοδα από την πρώτη ημέρα) από τον όμιλο εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development με σύμβαση διαρκείας 40 ετών, που λήγει το 2047.

Στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια που αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέχρι την 4η Απριλίου.

Όσοι προεπιλεγούν θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσουν Δεσμευτική Προσφορά σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής δήλωσε: «Στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είναι να μεγιστοποιήσει το οικονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο από κάθε ακίνητο που αξιοποιείται. Το μέγεθος και η θέση του IBC προσφέρουν αφενός μια μοναδική ευκαιρία για προσοδοφόρο επένδυση με εξασφαλισμένο εισόδημα σε μια κορυφαία και ήδη ανεπτυγμένη εμπορική περιοχή. Αφετέρου, το IBC προσφέρει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στο υπόλοιπο μέρος του κτιρίου, που δεν είναι μισθωμένο, δημιουργώντας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v