Στόχους για έρευνα πετρελαίου βάζει το ΥΠΕΚΑ

Την παραχώρηση όλων των εκτάσεων που έχουν ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες προκειμένου να ερευνηθούν από εξειδικευμένες εταιρείες ανακοίνωσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στόχους για έρευνα πετρελαίου βάζει το ΥΠΕΚΑ
Την παραχώρηση όλων των εκτάσεων που έχουν ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες προκειμένου να ερευνηθούν από εξειδικευμένες εταιρείες ανακοίνωσαν ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Μανιάτης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου στο συγκεκριμένο τομέα ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή και στην ισραηλινή ΑΟΖ έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον από ερευνητικές εταιρείες και αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη συγκυρία προβάλλοντας τις δικές της περιοχές για έρευνα, ενώ προχωράει και σε στρατηγικές συμμαχίες με στόχο τη συμμετοχή στη μεταφορά ενέργειας.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στο τέλος Μαρτίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με αντικείμενο τις διασυνδέσεις των τριών χωρών με αγωγούς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Σημείωσε, δε, ότι ήδη η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για μελέτη σκοπιμότητας ενός υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη κι η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις περιοχές Ιωαννίνων, Κατακόλου και Δυτικού Πατραϊκού.

Με βάση όσα είπαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, τον Ιούνιο θα κατατεθούν οι προσφορές για τις τρεις προς έρευνα περιοχές. Οι προσφορές αυτές θα αξιολογηθούν με στόχους την υπογραφή συμβάσεων και την έναρξη ερευνών από το 2013.

Για τη διαδικασία των σεισμικών σε περίπου ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα γίνει ανάθεση σε εταιρεία ή σε εταιρείες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν τα σεισμικά αυτά έργα στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.

Το υπουργείο εκτιμά ότι από τα αποτελέσματα των ερευνών θα προκύψουν 10-15 προς έρευνα blocks (οικόπεδα), τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα με διαγωνιστική διαδικασία.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθούν για έρευνα με διαγωνιστική διαδικασία επίσης 10-12 blocks σε γνωστές από το παρελθόν περιοχές στις οποίες περιλαμβάνονται οι νομοί Έβρου, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και ενδεχομένως η χερσαία περιοχή της Κρήτης.

Τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο Γ. Μανιάτης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην αποτίμηση των περιοχών αυτών καθώς τα γεωλογικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα δεν επαρκούν, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων βρίσκεται κάτω του 10%.

Ωστόσο, θεωρούν ότι με βάση τα συγκριτικά δεδομένα με άλλες αντίστοιχες περιοχές ο μεν Πατραϊκός περικλείει αποθέματα γύρω στα 200 εκατ. βαρέλια, η Ήπειρος 50-80 εκατ. βαρέλια και το Κατάκολο περίπου 3 εκατ. βαρέλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v