Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 1 τρισ. το κόστος ελληνικής χρεοκοπίας - IIF

Απόρρητο έγγραφο του IIF εκτιμά ότι το πιθανό κόστος άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας για την ευρωζώνη θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. Βλέπει επιπτώσεις για την ΕΚΤ και ανάγκη στήριξης Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Στο 1 τρισ. το κόστος ελληνικής χρεοκοπίας - IIF
Δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το IIF προειδοποιεί ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πλήξει την ΕΚΤ και θα δημιουργήσει ανάγκη για στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και το συνολικό κόστος για την ευρωζώνη ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.

"Θα υπάρξουν ορισμένες πολύ σημαντικές και καταστροφικές επιπλοκές από την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας", αναφέρει έγγραφο του Institute for International Finance όπως μεταδίδει το Reuters και συμπληρώνει: "Δύσκολα μπορεί να αθροίσει κανείς με ακρίβεια το πιθανό κόστος, αν και δύσκολα εκτιμά κανείς ότι θα είναι λιγότερο από 1 τρισ. ευρώ".

Στην έκθεση αναφέρονται και συγκεκριμένα οι επιπτώσεις για το ευρωσύστημα. Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα υποστεί «σημαντικές ζημίες» της τάξεως των 177 δισ. ευρώ που κατά τις εκτιμήσεις του IIF «ξεπερνά το 200% « της κεφαλαιουχικής βάσης της ΕΚΤ.

Επιπλέον, το IIIF προειδοποιεί ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα δημιουργήσει ανάγκη για νέα πακέτα στήριξης στην ευρωζώνη. Εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες Πορτογαλίας και Ιρλανδίας θα χρειαστούν συνολικά επιπλέον 380 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας. Παράλληλα εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξουν πακέτα στήριξης για Ισπανία και Ιταλία συνολικού ύψους 350 δισ. ευρώ ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Στο απόρρητο έγγραφο του IIF επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να επεκτείνει το πρόγραμμα στήριξης των κρατικών ομολόγων και εκτιμά πως οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να αγγίξουν τα 160 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v