Shell: Εξαγόρασε από ΑΤΕ το 24,5% της ΕΠΑ Αττικής

Ολοκληρώθηκε τελικά το ντιλ μεταξύ της ΑΤΕ και της Shell για τις μετοχές της ΕΠΑ Αττικής και έτσι η δεύτερη, έναντι 50 εκατομμυρίων, καθίσταται πλέον κύριος του 49% των μετοχών της εταιρείας. Επιβεβαίωσε την εξαγορά η ΔΕΠΑ.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Shell: Εξαγόρασε από ΑΤΕ το 24,5% της ΕΠΑ Αττικής
Ολοκληρώθηκε τελικά το ντιλ μεταξύ της ΑΤΕ και της Shell για τις μετοχές της ΕΠΑ Αττικής και έτσι η δεύτερη, έναντι 50 εκατομμυρίων, καθίσταται πλέον κύριος του 49% των μετοχών της εταιρείας που διανέμει φυσικό αέριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας. Έτσι, στην ουσία, η συμφωνία αυτή αποτελεί οιονεί αποκρατικοποίηση, καθώς περιουσιακό στοιχείο που ήλεγχε η κρατική τράπεζα μεταβιβάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο. Αυτές αφορούσαν την εξαγορά των μετοχών της αμερικανικής Duke Enegy, τις οποίες η ελληνική τράπεζα κρατούσε ως ενέχυρο έναντι δανείου ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε λάβει η αμερικανική εταιρεία για να καταβάλει ως μετοχικό κεφάλαιο στην ΕΠΑ Αττικής.

Η διαδικασία μεταβίβασης του ποσοστού της Duke ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2009, όταν η αμερικανική εταιρεία ενημέρωσε την ΑΤΕ πως αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση στην ΕΠΑ Αττικής και ότι παύει να εξυπηρετεί το δάνειο που είχε λάβει το 2001 με ενέχυρο τις μετοχές της ΕΠΑ.

Από τη στιγμή εκείνη η ΑΤΕ ξεκίνησε τη διερεύνηση της μεταβίβασης του πακέτου μετοχών και μάλιστα το 2010 διοργάνωσε διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί πρόκριμα για τη μεταβίβαση στο νέο επενδυτή και των μετοχών της ΕΠΑ που κατείχε και η Shell. Αυτός όμως δεν είχε θετικό αποτέλεσμα καθώς η ΑΤΕ δεν έκρινε ικανοποιητικές τις προσφορές.

Έτσι από το τέλος του 2010, η ΑΤΕ άρχισε να συζητά με τη Shell, καθώς η εταιρεία αυτή άλλαξε τη στάση της και προτίμησε να μείνει στην ΕΠΑ Αττικής με έλεγχο του 49%, γιατί κάτι τέτοιο θα αύξανε την αξία της επένδυσής της. Τον Απρίλιο του 2011 οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο, αυτή, με βάση τις πληροφορίες του euro2day, οριστικοποιήθηκε μόλις στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2012 και με τίμημα που ανήλθε σε 50 εκατομμύρια ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στο ανεξόφλητο μέρος του δανείου που είχε λάβει η ΑΤΕ.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσαν πηγές της ΔΕΠΑ, ενώ από την ΕΠΑ Αττικής ανέφεραν ότι για την υπογραφή μένουν να τακτοποιηθούν κάποιες τυπικές εκκρεμότητες. Πάντως, στην ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής, ως μέτοχος του 49%, ο οποίος έχει και την ευθύνη του μάνατζμεν της εταιρείας, εμφανίζεται πλέον η μόνο η Shell Gas & Ρower.

Η ΕΠΑ Αττικής ιδρύθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου για τη διανομή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Το 2001, το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΟΑ μεταβιβάστηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό στις εταιρείες Shell Gas & Ρower και Cinergy (ΗΠΑ). Οι δύο εταιρείες μεταβίβασαν το ποσοστό τους στην Αttiki Denmark, η οποία εμφανιζόταν στο μετοχολόγιο της ΕΠΑ να κατέχει το 49% των μετοχών της.

Το 2006 η Cinergy εξαγοράστηκε από την Duke Energy, οπότε στον έλεγχό της περιήλθε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της Cinergy, μεταξύ αυτών οι μετοχές της στην Attiki Denmark και το δάνειο της ΑΤΕ. Το 2009 η Duke ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από την επένδυση στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο του 2012 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την πώληση του μεριδίου της Duke στη Shell.

Με 122 καταστήματα

Με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των καταναλωτών, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής διευρύνει συνεχώς το δίκτυο των εξουσιοδοτημένων εμπορικών συνεργατών της, το οποίο πλέον με τα 54 που προστέθηκαν εντός του Φεβρουαρίου 2012 αριθμεί 122 καταστήματα στο λεκανοπέδιο.

Στα σημεία εξυπηρέτησης του δικτύου των εμπορικών συνεργατών (αναγνωρίζονται από το εμπορικό σήμα Φυσικό Αέριο Αττικής - Εξουσιοδοτημένος Εμπορικός Συνεργάτης) δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να δρομολογήσει όλες τις ενέργειες από την υπογραφή συμβολαίου μέχρι την κατασκευή της εσωτερικής εγκατάστασης και τη συντήρησή της.

Επιβεβαίωσε την είδηση της εξαγοράς η ΔΕΠΑ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΔΕΠΑ, επιβεβαίωσε την είδηση της εξαγοράς από τη Shell του ποσοστού της Duke στην ΕΠΑ Αττικής.

Σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης δήλωσε:

"Η αύξηση της συμμετοχής της Shell στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής θα έχει αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα για την εταιρεία, αφού η συμφωνία στοχεύει στο να εξασφαλίσει μακροχρόνια αναπτυξιακή πορεία για την εταιρεία. Πέραν αυτού του στόχου, αποτελεί κοινή βούληση και απόλυτη προτεραιότητα τόσο της ΔΕΠΑ όσο και της Shell η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΕΠΑ Αττικής, και η παροχή από πλευράς της, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε όλους τους πελάτες της.

Τέλος δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η συμφωνία, επιβεβαιώνει τις γενικότερες δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v