Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Επενδύσεων: Αρχές του 2013 η ίδρυση

Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα μετά και τη σύσταση ειδικής επιτροπής. Ο χρονικός ορίζοντας ίδρυσής της τοποθετείται στις αρχές του 2013.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Τράπεζα Επενδύσεων: Αρχές του 2013 η ίδρυση
Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η δημιουργία Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα μετά και τη σύσταση ειδικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρονικός ορίζοντας ίδρυσής της τοποθετείται στις αρχές του 2013, ώστε το πρώτο εξάμηνο του έτους να λειτουργεί πλήρως ρίχνοντας ζεστό χρήμα στην αγορά μέσω της διάθεσης κεφαλαίων στους επενδυτές.

Βασικός στόχος, άλλωστε, της Επενδυτικής Τράπεζας είναι η αντιμετώπιση της πιστωτικής στενότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και η χρηματοδότηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων σε μια περίοδο όπου το χρήμα είναι είδος προς εξαφάνιση στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να τρέξει από το φιλόδοξο project, συστάθηκε ειδική επιτροπή το έργο της οποίας συνίσταται στη μελέτη και ανάδειξη του πλέον ενδεδειγμένου σχήματος επενδυτικής τράπεζας για τα ελληνικά δεδομένα και στην κατάθεση προτάσεων για την εύρεση κεφαλαίων και το μηχανισμό χρηματοδότησής της.

Προϋπόθεση για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στη χώρα είναι η ίδρυση των δύο εγγυοδοτικών ταμείων για τις ΜμΕ και τα μεγάλα έργα, που θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Προς τον σκοπό αυτόν, μάλιστα, με αφορμή την παρουσία του προέδρου της ΕΤΕπ κ. Χόγιερ στην Ελλάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε σύσκεψη για το θέμα αυτό με εκπροσώπους της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project, το οποίο είναι πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης και στο οποίο είχε αναφερθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2011, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαιτούνται αλλαγές ακόμη και σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, πέρα από την ίδρυση των δύο εγγυοδοτικών ταμείων, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν μέσω αφενός του ΕΣΠΑ και αφετέρου του fund.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της επιτροπής, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ορίστηκε ο Αριστομένης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, και μέλη της εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, την Επενδυτική Τράπεζα της Γερμανίας (KfW) και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ.

Στην ανάγκη δημιουργίας Επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας Δρ Philip Rosler.

Η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης της ανάπτυξης, των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσα από την ΕΤΕπ, τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) και την αντίστοιχη Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, και της εξασφάλισης ρευστότητας έχουν βρεθεί κατ’ επανάληξη στην ατζέντα των συζητήσεων του υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
 
Το περασμένο φθινόπωρο εξάλλου είχε ανακοινωθεί η δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, με το όνομα «Ελλάδα», στο πλαίσιο του προγράμματος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW "Δάνεια για επιχειρήσεις" για τη δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v