Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΑΙΑΟΣΕ:"Πωλητήριο" στις θυγατρικές φωτοβολταϊκών

Την ιδιωτικοποίηση τριών θυγατρικών της στον τομέα των φωτοβολταϊκών επιδιώκει η ΓΑΙAΟΣΕ, εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, μέσα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό.

ΓΑΙΑΟΣΕ:Πωλητήριο στις θυγατρικές φωτοβολταϊκών
Την ιδιωτικοποίηση τριών θυγατρικών της στον τομέα των φωτοβολταϊκών επιδιώκει η ΓΑΙAΟΣΕ, εταιρεία διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, μέσα από τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος ξεκινά την Πέμπτη με τη διάθεση των τευχών προκήρυξης.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τις 2 Απριλίου για να καταθέσουν τις προσφορές τους και να αποκτήσουν το 100% των μετοχών στις εταιρείες:

Α. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.
Β. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.
Γ. ΓΑΙΑΟΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Α.Ε.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, αποκλειστικός σκοπός των παραπάνω εταιρειών είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 32 ΜW σε 27 ακίνητα που αυτή διαχειρίζεται.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι οι υποψήφιοι επενδυτές να διαθέτουν την κατάλληλη πείρα και τη χρηματοοικονομική ικανότητα υλοποίησης αντίστοιχων επενδύσεων.

Οι θυγατρικές που τίθενται προς πώληση έχουν λάβει τις απαιτούμενες άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ και έχουν προωθήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη των λοιπών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.
 
Ειδικότερα, οι τρεις θυγατρικές έχουν λάβει από τη ΡΑΕ άδειες για ανάπτυξη 9 μονάδων με ισχύ περίπου 20 μεγαβάτ. Οι άδειες αφορούν 1 μονάδα με ισχύ 1,99 μεγαβάτ στη Βοιωτία, 5 μονάδες με ισχύ περίπου 12 μεγαβάτ στην Καρδίτσα και 3 μονάδες με ισχύ περίπου 6 μεγαβάτ στη Λάρισα, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα με τα σχέδια της θυγατρικής του ΟΣΕ, προβλέπεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη των μονάδων μέσω της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου έως και του 100% των εταιρειών που σύστησε ή πρόκειται να συστήσει για να ενισχύσει τα έσοδά της.

Η εκμετάλλευση ακινήτων του ΟΣΕ για παραγωγή ηλεκτρισμού είναι στρατηγικός στόχος καθώς ο οργανισμός διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτεμαχίων κατάλληλων για την κατασκευή τέτοιων μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., στις δραστηριότητες της οποίας είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, καθώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων στη χώρα. Η εταιρεία διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων, άνω των 4.500, με εμβαδόν 540.000 τ.μ.

Μάλιστα, από τα 100.000 στρέμματα γεωτεμαχίων που ελέγχει η εταιρία, περίπου τα 5.000 είναι κατάλληλα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 252 μεγαβάτ και από αυτά τα 2.500 στρέμματα θεωρείται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα.

Η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών για την ανάπτυξη ΑΠΕ ξεκίνησε ήδη από πέρυσι τον Οκτώβριο όταν η ΓΑΙAΟΣΕ προσέλαβε την Αttica Finance ως σύμβουλο για την επιλογή επενδυτών και του προσφορότερου τρόπου πώλησης.

Παράλληλα, ωστόσο, η εταιρεία ξεκινά την εγκατάσταση παρόμοιων μονάδων, μικρότερης όμως ισχύος, σε ακίνητα τα οποία ήδη χρησιμοποιεί ο ΟΣΕ στο Θριάσιο και αλλού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v