Φορολογικές ελαφρύνσεις αντίδοτο για το PSI

Το σενάριο του συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων.

Φορολογικές ελαφρύνσεις αντίδοτο για το PSI
Το σενάριο του συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου για την αποζημίωση των φυσικών προσώπων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων γύρισε την πλάτη στην οικειοθελή συμμετοχή στο PSI+.
 
Αν ενεργοποιηθούν σήμερα τα CACs, οι 11.000 περίπου ιδιώτες φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ θα υποστούν το «κούρεμα» υποχρεωτικά και το σοκ της απώλειας κεφαλαίων κατά 53,5% της ονομαστικής αξίας.

Τα φυσικά πρόσωπα, τη Δευτέρα, όπως και οι υπόλοιποι κάτοχοι ομολόγων ελληνικού δικαίου, για το εναπομένων 46,5%, θα λάβουν 23 διαφορετικά ομόλογα με επιτόκια που κυμαίνονται από 0,6% έως και 3,65%, με διάρκειες από έξι μήνες (για τα ομόλογα που θα εκδοθούν από το EFSF) έως και 30 χρόνια (για τα ομόλογα που θα εκδοθούν από το ελληνικό δημόσιο).

Έτσι, για παράδειγμα, φυσικό πρόσωπο το οποίο κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει με τιμή 100, χάνει -τουλάχιστον σε πρώτη φάση 5.350 ευρώ- και παίρνει 4.650 ευρώ σε νέα ομόλογα.

Σε αυτό το παράδειγμα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η φοροαποζημίωση έχει νόημα. Απορίας άξιον όμως είναι πότε θα κάνει απόσβεση ομολογιούχος με τοποθετήσεις 100.000 ευρώ, ο οποίος είναι συνταξιούχος και επένδυσε για παράδειγμα το εφάπαξ του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θεωρώντας τα ασφαλή και επικερδή τοποθέτηση…

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται λύσεις για την εκ των υστέρων αποζημίωση των φυσικών προσώπων, χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του πριν από την ολοκλήρωση του PSI, προκειμένου να μην τεθεί ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης. Ήδη άλλωστε υπάρχουν ενστάσεις από τα φυσικά πρόσωπα εξωτερικού, τα οποία υπολογίζεται ότι κατέχουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί και εναλλακτικές προτάσεις για αποζημίωση υπό μορφή μετοχών τραπεζών, οι οποίες θα κρατικοποιηθούν ή ακόμα και με την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, οι οποίες όμως συγκεντρώνουν περιορισμένες πιθανότητες.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση για το θέμα πριν από τις 11 Απριλίου, οπότε λήγει και η διαδικασία και για τον επίσημο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v