Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup:Παζάρι για τις δόσεις του νέου δανείου

Το θολό τοπίο για τα λεφτά που θα πάρει η Ελλάδα έως τον Ιούνιο θα ξεδιαλύνει το eurogroup. Τα σκληροπυρηνικά κράτη θέλουν εκταμίευση με το... σταγονόμετρο. Στο τραπέζι η δημοσιονομική εποπτεία. Το παρασκήνιο.

Eurogroup:Παζάρι για τις δόσεις του νέου δανείου
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σήμερα για το εάν η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των prior actions, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την εκταμίευση του δεύτερου δανείου.

Αυτές είναι άλλωστε και οι δύο προϋποθέσεις που η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση για την ενεργοποίηση των ρητρών κινδύνου και θα τεθεί πλάνο για το πώς θα διαμορφωθεί η συμμετοχή των ξένων μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα οι φωνές των σκληροπυρηνικών χωρών που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την έγκριση της δανειακής σύμβασης, αλλά με τον τρόπο εκταμίευσης και το ύψος των δόσεων στο εξής.

Ήδη, η προκήρυξη των εκλογών στην Ελλάδα χρησιμοποιείται από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ως δικαιολογία ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να πατήσουν φρένο, εν όψει ενός πολύ δύσκολου Ιουνίου, όταν θα πρέπει να περάσει ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα μέτρων.

Με αυτήν τη λογική, υπάρχει ακόμα θολό τοπίο για τα ποσά που θα εκταμιευθούν μέχρι τον Ιούνιο. Και σίγουρα οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν οι δόσεις να καλύπτουν τα απολύτως απαραίτητα. Υπάρχει, μάλιστα, περίπτωση η εκταμίευση των επόμενων ημερών να αφορά μόνο την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Επιπλέον, το eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν το παλαιό δάνειο θα συνεχίσει να τρέχει σε συνδυασμό με το παλαιό ή εάν θα ενσωματωθεί στους νέους όρους.Τον Ιανουάριο, πάντως, οι 17 υπουργοί αποφάσισαν τη μείωση του επιτοκίου του παλαιού δανείου, με την προοπτική να συνεχίσει να υφίσταται. 

Επίσης, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο οικονομικών δεν το παραδέχεται, η παρουσία στελεχών της τρόικας είναι πλέον μόνιμη στην Αθήνα αφού ελέγχονται όλες οι υπηρεσίες και υπουργεία που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σήμερα, στο eurogroup αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο τρόπος της νέας εποπτείας της Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει ελέγχους ανά εβδομάδα και άμεσες αναπροσαρμογές σε μέτρα, όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Οι αξιολογήσεις επισήμως θα εξακολουθήσουν να δημοσιεύονται ανά τρίμηνο, όμως ο τρόπος παρέμβασης της τρόικας θα αλλάξει γιατί θα έχει το δικαίωμα να δίνει αμέσως εντολές ως προς τα δημοσιονομικά.

Πάντως, το σημερινό eurogroup αναμένεται να είναι και το τελευταίο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ήδη οι ξένοι αξιωματούχοι ανέμεναν (και ήλπιζαν) την παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες, αφού ο ίδιος πιθανότατα θα κρατήσει το υπουργείο οικονομικών μέχρι τις εκλογές.

Παρ' όσα γράφονται και παρά τα... χειροκροτήματα που ακούστηκαν εντός τις αίθουσας του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για «αφανείς ήρωες», στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο και στη Ουάσιγκτον είναι ξεκάθαρο -και διαμηνύεται σε όλους τους τόνους από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις- ότι το κλίμα λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του PSI καθώς και η συμπεριφορά των δανειστών μας άλλαξαν χάρη στην παρουσία του Λ. Παπαδήμου και στο γεγονός ότι πήρε στα χέρια του τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής και τις επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Βάσει αυτής της εξέλιξης, οι εταίροι ελπίζουν ότι ο Λ. Παπαδήμος θα έχει καίριο ρόλο στη νέα κυβέρνηση ώστε να παραμείνει το καλό κλίμα μακριά από τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα ξύλινα λόγια που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα οι Έλληνες υπουργοί οικονομικών.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v