Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολες οι αλλαγές στα εργασιακά

Εγκύκλιο με όλες τις αλλαγές στα εργασιακά εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Με αυτή καθορίζονται -μεταξύ άλλων- τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων μειωμένα έως και κατά 32% για τους νέους.

Ολες οι αλλαγές στα εργασιακά
Εγκύκλιο με όλες τις αλλαγές στα εργασιακά εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Με αυτή καθορίζονται -μεταξύ άλλων- τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων μειωμένα κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Η μείωση αφορά το χρονικό διάστημα, από 14-2-2012 και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης των ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι για την εκ του νόμου εφαρμογή των νέων κατώτατων νόμιμων μισθών και ημερομισθίων δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν μικρότερα ποσοστά μείωσης, ή καθόλου μείωση, αλλά σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη μείωση από το 22%, πέραν του οποίου η όποια συμφωνία είναι άκυρη.

Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής (η μείωση κατά 22% αφορά το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ):
 
Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Για τους νέους κάτω των 25 ετών τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα:
Τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων διαμορφώνονται ως εξής (η μείωση κατά 32% αφορά το βασικό μισθό ή ημερομίσθιο που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ ):

Βασικό ημερομίσθιο 22,83 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

Βασικός μηνιαίος μισθός 510,95 ευρώ, για τον ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει υπάρχει 3μηνη προθεσμία για να υπογραφούν νέες. Σε αυτό το διάστημα παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχουσες αμοιβές. Μετά, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μπορεί να γίνει μείωση με μονομερή απόφαση του εργοδότη. 

Οπως μάλιστα αναφέρεται "όταν παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία της σ.σ.ε και δεν συναφθεί νέα σ.σ.ε, τότε όλοι οι κανονιστικοί όροι που αφορούν επιδόματα παύουν να ισχύουν, συνεχίζουν όμως να ισχύουν αποκλειστικά αυτοί που αφορούν αφενός το βασικό μισθό/ημερομίσθιο (της σ.σ.ε. που έληξε ή καταγγέλθηκε) και αφετέρου τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις σ.σ.ε που έληξαν ή καταγγέλθηκαν".


***Δείτε όλη την εγκύκλιο και τους πίνακες με τους νέους μισθούς και τα ημερομίσθια στη στήλη συνοδευτικό υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v