Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβαθμίζει σε B- την Ελλάδα μετά το PSI

Πρώτη αναβάθμιση μετά από τρία χρόνια για Ελλάδα. Σε Β- από restricted default η αξιολόγηση της Fitch μετά την ολοκλήρωση του PSI. Σταθερό το outlook, βλέπει "δίχτυ ασφαλείας" 12-24 μηνών στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Fitch: Αναβαθμίζει σε B- την Ελλάδα μετά το PSI
Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β- από restricted default προχωρά ο οίκος Fitch μετά την ολοκλήρωση του PSI, ενώ δίνει σταθερό outlook για την αξιολόγηση.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει ότι η ανταλλαγή χρέους και οι απώλειες των ιδιωτών πιστωτών "έχουν βελτιώσει το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας και έχουν μειώσει τον κίνδυνο επαναφοράς των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών αποπληρωμής".

Η Fitch υπογραμμίζει ότι έχει αποσύρει τις αξιολογήσεις των ομολόγων ελληνικού δικαίου που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία και αξιολογεί με Β- τα νέα ομόλογα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα του PSI.

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι οι αξιολογήσεις των ομολόγων που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο θα παραμείνουν στη βαθμίδα C ως τις 11 Απριλίου, οπότε και λήγει η περίοδος διακανονισμού, ενώ οι αξιολογήσεις των ομολόγων που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή αναβαθμίζονται επίσης σε Β-.

Παράλληλα, σημειώνει ότι υπάρχει ένα περιορισμένο δίχτυ ασφαλείας 12-24 μηνών στην εξυπηρέτηση χρέους για τους νέους τίτλους και αυτό αντανακλάται στο σταθερό outlook που δίνει στην αξιολόγηση. 
 
Η Fitch προσθέτει ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα έχει πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη και δεν θα βασίζεται στην ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, προσφέροντας έτσι ένα περιορισμένο δίχτυ ασφαλείας για τους ομολογιούχους.

Επιπλέον, σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της μεγάλης απομείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων οι ιδιώτες πιστωτές αντιστοιχούν πλέον μόνο στο 30% του συνόλου του χρέους, ενώ το επιτόκιο στα νέα ομόλογα θα είναι μόνο 2% από το 2013 έως το 2015 και θα αυξηθεί στο 3% για το 2016 - 2020.

Κατά τη Fitch, οι εξελίξεις αυτές περιορίζουν το πιθανό όφελος από μια νέα μελλοντική αναδιάρθρωση των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα και αντανακλούν το βάρος που μπορεί να μετατοπιστεί στον επίσημο τομέα.

Η πορεία της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας θα κριθεί σύμφωνα με τη Fitch από το πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή του προγράμματος και από την ικανότητα και τη θέληση της χώρας να τιμήσει τις νέες αναδιαρθρωμένες δανειακές της υποχρεώσεις.

Ένα εκτεταμένα επιτυχημένο πρόγραμμα, με τη διατήρηση σημαντικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, θα οδηγήσει προς τα πάνω τις αξιολογήσεις.

Αντίθετα, η αποτυχία του προγράμματος του ΔΝΤ, με πολιτικά και οικονομικά σοκ και νέες δυσκολίες αποπληρωμής, θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε εκ νέου υποβάθμιση της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v