Μπάχαλο με τις συγχωνεύσεις εφοριών

Αλαλούμ με τις αλλαγές στις ονομασίες των ΔΟΥ καταγράφεται σε δεκάδες εφορίες οι οποίες συγχωνεύονται στο πλαίσιο σταδιακού κλεισίματος έως το τέλος του έτους 200 εφοριών.

Μπάχαλο με τις συγχωνεύσεις εφοριών
Αλαλούμ με τις αλλαγές στις ονομασίες των Δ.Ο.Υ. που αποτυπώνεται τόσο στην έκδοση φορολογικών στοιχείων όσο και κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων, όπως για παράδειγμα με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταγράφεται σε δεκάδες εφορίες οι οποίες συγχωνεύονται στο πλαίσιο σταδιακού κλεισίματος έως το τέλος του έτους 200 εφοριών.

Τα φαινόμενα… τρέλας είναι καθημερινά. Φορολογούμενοι πηγαίνουν στη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται και της οποίας ορισμένα τμήματα έχουν συγχωνευθεί με άλλης εφορίας. Εκεί διαπιστώνουν ότι για να εξεταστεί το αίτημά τους πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από την εφορία στην οποία έχει μετακομίσει το αρμόδιο τμήμα και αναμένουν στο… ακουστικό τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Χρήστου Π. από το Γαλάτσι, ο οποίος πήγε στη Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου για να κάνει αίτηση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών του. Εκεί τον ενημέρωσαν ότι το νομικό τμήμα της Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου έχει συγχωνευθεί με το αντίστοιχο της Δ.Ο.Υ. Άνω Πατησίων, οπότε θα πρέπει να πάει στα Πατήσια, να πάρει το απαιτούμενο χαρτί από το νομικό τμήμα και στη συνέχεια να ξαναπάει στο Γαλάτσι για να βρει άκρη.

Τον κ. Χρήστο δέχθηκαν να τον διευκολύνουν οι υπάλληλοι της εφορίας Γαλατσίου επειδή ήταν μεγάλος άνθρωπος… Του έστειλαν οι ίδιοι τα χαρτιά στα Πατήσια. Από τις 27 Φεβρουαρίου όπου υπέβαλε την αίτηση ακόμα περιμένει την απάντηση, δεδομένου ότι η δουλειά που έχει πέσει στις εφορίες είναι πολλή και δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι υποθέσεις καταβάλλονται προσπάθειες να διεκπεραιωθούν με τον… αραμπά, χωρίς πλήρη μηχανοργάνωση.

Προβλήματα σημειώνονται και κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Για παράδειγμα, στη Δ.Ο.Υ. Τρικάλων έχουν συγχωνευθεί μέχρι στιγμής άλλες δύο εφορίες, της Πύλης και της Φαρκαδόνας. Έτσι, ελεύθερος επαγγελματίας θα έπρεπε να εκδώσει νέα σφραγίδα με την ονομασία Δ.Ο.Υ. Τρικάλων (Τρικάλων - Πύλης - Φαρκαδόνας) και να σφραγίσει με αυτό το… σιδηρόδρομο τα φορολογικά του στοιχεία.

Προσπαθώντας να λύσει μέρος αυτών των προβλημάτων εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι η απεικόνιση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στα φορολογικά στοιχεία και μόνο, ειδικά για τις περιπτώσεις όπου μετά τη μετονομασία των Δ.Ο.Υ. προκύπτει σύνθετη ονομασία, μετά την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ. και τη μεταφορά της καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητάς τους σε άλλες Δ.Ο.Υ. μπορεί να γίνεται με την αναγραφή της ονομασίας της Δ.Ο.Υ. υποδοχής, χωρίς τα παρενθετικά μέρη αυτής, ενδεικτικά ως εξής: «Δ.Ο.Υ. Ιωναννίνων ( Α΄-Β΄)- Ιωαννίνων -( Α΄- Β΄Μετσόβου)» στο σαφώς απλούστερο και μικρότερο «Δ.Ο.Υ Ιωαννίνων».

Αυτονόητο είναι, αναφέρεται στην εγκύκλιο, ότι επιτρέπεται η αναγραφή στα φορολογικά στοιχεία της σύνθετης ονομασίας της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Τέλος διευκρινίζεται ότι τυχόν αποθέματα φορολογικών στοιχείων θεωρημένων ή αθεώρητων, που φέρουν εντύπως την ονομασία της Δ.Ο.Υ. προέλευσης, πριν από την ανάκληση λειτουργίας, τη συγχώνευση ή τη μετονομασία αυτής, μπορούν να εκδίδονται, χωρίς να προβούν οι εκδότες τους σε διόρθωση της αναγραφόμενης σε αυτά Δ.Ο.Υ., μέχρις εξαντλήσεώς τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v