Στήριξη €1 εκατ. στις Καταναλωτικές Ενώσεις

Ανοικτή πρόσκληση προς τις Ενώσεις Καταναλωτών για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν από δράση η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, απευθύνει η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στήριξη €1 εκατ. στις Καταναλωτικές Ενώσεις
Ανοικτή πρόσκληση προς τις Ενώσεις Καταναλωτών για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από δράση η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), απευθύνει η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας.

Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενίσχυση της δράσης των Ενώσεων Καταναλωτών, προκειμένου να προωθηθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Καταναλωτή. Όπως επισημαίνεται άλλωστε στην πρόκληση το καταναλωτικό κίνημα βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή της ανάπτυξής του.

Σύμφωνα με την πρόσκληση οι δυνητικοί δικαιούχοι των πράξεων θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, να διαθέτουν βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχου ΕΣΠΑ τύπου Β ή και Γ ή πιστοποιητικό με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ. Στην περίπτωση ένωσης ή συμπράξεως φορέων (Ενώσεων Καταναλωτών), η βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας αρκεί στο πρόσωπο εκείνου του φορέα που θα έχει κατά τους επί μέρους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας την ευθύνη υλοποίησης της Πράξης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της παρέμβασης δύναται να χρηματοδοτηθούν Σχέδια ?ράσης στα οποία εντάσσονται τουλάχιστον μία από τις εξής ενεργειών:

Υπέρ της προώθησης της βιώσιμης κατανάλωσης, της περιβαλλοντικής συνείδησης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπέρ της προώθησης των δικαιωμάτων ομάδων πληθυσμού (όπως ΑΜΕΑ, νέοι, γυναίκες, πολύτεκνοι, μονογονεϊκή οικογένεια κ.α.).

Ενέργειες νομικής υποστήριξης, δικαστικής εκπροσώπησης και προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και υποστήριξης τους αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Κάθε Ένωση Καταναλωτών μπορεί να υποβάλλει μέχρι δύο προτάσεις ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, εκ των οποίων μία ως αποκλειστικός δικαιούχος και μία σε συνέργεια με άλλη/άλλες Ένωση/Ενώσεις Καταναλωτών.
 
Ο προϋπολογισμός της προτεινόμενης Πράξης μπορεί να ανέρχεται έως τις 40.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις συνεργασίας/σύμπραξης δύο ή περισσοτέρων Ενώσεων Καταναλωτών, το ποσό του προϋπολογισμού θα προσαυξάνεται έως και 40.000 ευρώ για τη συμμετοχή κάθε επιπλέον Ένωσης, και δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ. Η περίοδος υλοποίησης κάθε Πράξης δεν μπορεί να υπερβεί την 30.06.2015.

Σημειώνεται ότι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, ύψους 1 εκατ. ευρώ, που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με τη συγκεκριμένη πρόσκληση κατανέμεται ενδεικτικά κατά θεματική προτεραιότητα ή/και κατηγορία πράξεων, ανά Άξονα Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος ως εξής:

- Επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα με άξονα προτεραιότητας Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και συνολική δημόσια δαπάνη 568.000 ευρώ
- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής με Άξονα προτεραιότητας Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της καινοτομίας και της ψηφιακής σύγκλισης και δημόσια δαπάνη 208.000 ευρώ,

- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΚΜ 152.000 ευρώ,
- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην ΠΔΜ 32.000 ευρώ,

- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου Ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Σ. Ελλάδος και συνολική δημόσια δαπάνη 31.000 ευρώ και
- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, άξονας προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα στο Ν. Αιγαίο» με συνολική δημόσια δαπάνη 9.000 ευρώ.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2015 και η υποβολή των προτάσεων είναι δυνατή από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης μέχρι 31.12.2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v