Μειώνονται καλύψεις - κτίρια στο ν/σ για Ελληνικό

Σε σειρά αλλαγών στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή.

Μειώνονται καλύψεις - κτίρια στο ν/σ για Ελληνικό
Σε σειρά αλλαγών στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή. Με την τροπολογία περιορίζεται το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του ακινήτου από 40% σε 35%.

Επιπλέον, περιορίζεται η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μονίμων κτιρίων που θα ανεγερθούν για την εξυπηρέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου (που θα δημιουργηθεί εντός του ακινήτου) από 15% της συνολικής επιφανείας σε 10%.

Στο σχέδιο νόμου προστίθενται και οι δραστηριότητες της «εκπαίδευσης και έρευνας» ως πιθανό τμήμα της επένδυσης που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πρώην αεροδρόμιο και προβλέπεται ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,3 για ζώνες εκπαίδευσης – έρευνας.

Επειτα από την παρέμβαση των δήμων που βρίσκονται πέριξ του αεροδρομίου Σπάτων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να αλλάξει την πρόβλεψη για το «Ταμείο Ελληνικού». Το συγκεκριμένο ταμείο, θα συγκεντρώνει έσοδα από τον επενδυτή στην περίπτωση που ο τελευταίος αποφασίσει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα για αυξημένο συντελεστή δόμησης έναντι του αρχικού 0,5. Αρχικά προβλέπονταν πως τα χρήματα που θα κατέθετε ο επενδυτής θα πήγαιναν στο «Ταμείο Ελληνικού».

Στη συνέχεια θα διατίθονταν κατά ποσοστό 30% στους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας, κατά ποσοστό 40% στους Δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και κατά ποσοστό 30% στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής για να το διαθέσει περαιτέρω σε άλλους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών και Πειραιώς.

Με την τροπολογία προστίθενται και οι δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας – Γλυκών Νερών και Σπάτων – Αρτέμιδας. Οι δήμαρχοι των τελευταίων υπενθύμισαν στο υπουργείο πως όταν πήγε το αεροδρόμιο στα Σπάτα, η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα τους αποζημιώσει για την όχληση με ποσοστό εσόδων από την αξιοποίηση του Ελληνικού.

* Το πλήρες κείμενο των τροποποιήσεων στο σχέδιο νόμου για το Ελληνικό δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v