Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για κούρεμα εξπρές σε όλα τα εφάπαξ

Νέο κούρεμα με διαδικασίες εξπρές στην εφάπαξ αποζημίωση, του Δημοσίου της ΔΕΗ και όλων των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των ΔΕΚΟ-τραπεζών, κατά 10% -30%, φέρνει το νέο Μνημόνιο.

Σχέδια για κούρεμα εξπρές σε όλα τα εφάπαξ
Νέο κούρεμα με διαδικασίες εξπρές στην εφάπαξ αποζημίωση, όχι μόνο του Δημοσίου και της ΔΕΗ αλλά και όλων των λογαριασμών του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των ΔΕΚΟ-τραπεζών, κατά 10% έως 30%, φέρνει το νέο Μνημόνιο, όπως προκύπτει και από σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ζητούνται εντός πέντε ημερών (με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα!) «άμεσες ενέργειες για την αποστολή των στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν». Και αυτό, όπως αναφέρει το έγγραφο, προκειμένου «να αναπροσαρμοσθεί αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης, δηλαδή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012».

Στο μεταξύ, μέτρα για «αποσυμφόρηση» των δικαιούχων του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) προωθεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών μελετών σε προαιρετική βάση να υπάρξει συμψηφισμός του εφάπαξ που οφείλεται στους δημοσίους υπαλλήλους με χρέη προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να επιταχυνθεί η απονομή του εφάπαξ.

Τι απαντά ο Γ. Κουτρουμάνης

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που αφορούν στο εφάπαξ βοήθημα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης απάντησε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για μείωση του εφάπαξ και σε κανένα ταμείο.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμιά μείωση και εξετάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου έχει ζητηθεί από τους Φορείς των ασφαλισμένων, η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλέιμματα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει επαφές τις τελευταίες ημέρες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις Τράπεζες (σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο) και εξετάζεται το θέμα συμψηφισμού του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές στις τράπεζες.

Το μέτρο αυτό που θα είναι προαιρετικό για τον δανειολήπτη – δικαιούχο εφάπαξ, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v