Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Το πραγματικό διακύβευμα είναι Ευρώπη ή χάος"

Μέσα στην Ευρώπη η δοκιμασία που περνάμε μπορεί να ξεπεραστεί. Έξω από την Ευρώπη η φτώχεια θα είναι οριστική, δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος. Επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς για "εθνική ανευθυνότητα".

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Το πραγματικό διακύβευμα είναι Ευρώπη ή χάος
"Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός. Πέρα από τις στενές κομματικές επιλογές, οι επερχόμενες εκλογές είναι εκλογές-δημοψήφισμα. Όχι υπέρ ή κατά του μνημονίου, όπως θα ήθελαν μερικοί-μερικοί. Το πραγματικό διακύβευμα, το πραγματικό δίλημμα είναι Ευρώπη ή χάος.

Μέσα στην Ευρώπη η δοκιμασία που περνάμε μπορεί να ξεπεραστεί. Έξω από την Ευρώπη η φτώχεια θα είναι οριστική".

Τη δήλωση αυτή έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήση σχετικά με τη μείωση των μισθών ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Σε ό,τι αφορά την απεργία της ΠΝΟ, τη χαρακτήρισε προκλητική τη στιγμή όπου υπάρχουν ομάδες που χάνουν τα εισοδήματά τους, σημειώνοντας ότι η ΠΝΟ "φωνάζει σαν να μην ενδιαφέρεται εάν θα βουλιάξει το καράβι της χώρας".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξαπέλυσε επίσης ευθεία επίθεση κατά των κομμάτων της Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας τα κόμματα εθνικής ανευθυνότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «Αριστερά σταλινική και μηδενιστική, η οποία αναθεματίζει εκ του ασφαλούς τη σημερινή κατάσταση επειδή ξέρει ότι δεν θα κληθεί να κυβερνήσει ούτε θέλει να κυβερνήσει». Για να συμπληρώσει ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από θετικές πολιτικές για να σταθεί στα πόδια του».

Από τα πυρά του προέδρου του ΣΕΒ δεν γλίτωσαν ούτε και οι πολιτικοί ταγοί οι οποίοι, όπως είπε, μετακύλισαν τις ευθύνες τους στον λαό, επιβάλλοντάς του πολλές και άδικες τιμωρίες και ανώφελες θυσίες και έκρυψαν κάτω από το χαλί του πρώτου μνημονίου, όπως είπε, τα δικά τους ελλείμματα - τη δική τους αδυναμία να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Επίσης είπε ότι τα κόμματα εξουσίας αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα όταν απειλήθηκαν από άτακτη εθνική χρεοκοπία. Αναγκαστική προσαρμογή στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ήταν και η υπερψήφιση του νέου μνημονίου, το οποίο όπως σημείωσε είναι το επώδυνο τίμημα για την πεισματική άρνηση του πολιτικού συστήματος να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ωστόσο, υπερασπίστηκε τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων, σημειώνοντας ότι ο ΣΕΒ έχει εκφράσει τη θέση του ότι δεν είναι πολύ καλή λύση οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών αφού όπως είπε αφενός υπάρχουν ισχυρά πολιτικά κόμματα και αφετέρου υπάρχει λυσάρι (μνημόνιο) που πρέπει να το τηρήσουν, και αυτό απαιτεί πολιτική βούληση. Σημείωσε, ωστόσο, με έμφαση ότι στην Ελλάδα το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε τι πρέπει να κάνουμε (το μνημόνιο, πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών), αλλά η πολιτική και η δημόσια διοίκηση να εφαρμόσεουν τις αλλαγές που απαιτούνται.

Σε αυτό το σημείο, και σε ό,τι αφορά το θέμα των μισθών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε ότι «εάν δεν γίνουν όλες οι αλλαγές, αν υπάρχουν συνεχή ελλείμματα, ναι μπορεί να προσφύγουμε σε νέες μειώσεις μισθών». Συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι μας να το αποφύγουμε, τονίζοντας ότι πιθανώς θα είχαν αποφευχθεί αρκετές από αυτές που έγιναν ήδη αν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις.

Είπε ακόμα ότι τα πιο δύσκολα παραμένουν ακόμη μπροστά μας. "Τίποτε δεν έχει κριθεί", ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ηράκλειο το έργο που πρέπει να γίνει αφού, όπως είπε, υπήρξαν δυόμισι σπαταλημένα χρόνια. Αναφορικά με τις επενδύσεις, και απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν και οι Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Εμαστε δύο χρόνια με το ερώτημα εάν είμαστε μέσα ή έξω από την Ε.Ε. και τι νόμισμα έχουμε. Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν μπορεί να περιμένει επένδυση ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους. Το πρώτο που πρέπει να τελειώσει είναι να φύγει αυτή η αβεβαιότητα και αυτό εξαρτάται και από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν μπορούν να απαιτούν οικονομική δραστηριότητα την ίδια ώρα που οι ίδιοι απειλούν την Ελλάδα με τιμωρία, με έξοδο και με κλοτσιά».

Εκτίμησε, πάντως, ότι εάν εφαρμοστούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα υπάρξει αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος εντός του έτους. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι εκτός από το πρόβλημα της αβεβαιότητας, το οποίο παραμένει, κρίσιμα σημεία στη βελτίωση του κλίματος είναι να λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, για το οποίο όπως είπε έχει αρχίσει να μπαίνει σε μια σειρά και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

*** Δείτε την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v