Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα συναγερμού από Σαχινίδη στα υπουργεία

Επιστολή του ΥΠΟΙΚ στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ζητά προετοιμασία για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ. Τρεις μελέτες θα καθορίσουν το μίγμα των περικοπών. Κλιμάκια της τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σήμα συναγερμού από Σαχινίδη στα υπουργεία
Δε χαλαρώνουμε, τρέχουμε. Την άλλη εβδομάδα έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας γιατί πρέπει να αρχίσει να προσδιορίζεται το πακέτο περικοπών δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας μετά τις εκλογές.

Το μήνυμα αυτό επιχειρεί να περάσει ο νέος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με επιστολή του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει αναλάβει -μέσω του μνημονίου- την υποχρέωση να κόψει δαπάνες ύψους 5,5% του ΑΕΠ ή 11,6 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία.

Στο πλαίσιο αυτό -αναφέρεται στην επιστολή- οφείλει να δρομολογήσει τρεις μελέτες δαπανών, ήτοι:

· Επισκόπηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης με στόχο εξοικονόμηση 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

· Αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, με στόχο εξοικονόμηση 1 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

· Επισκόπηση των κοινωνικών προγραμμάτων, με στόχο εξοικονόμηση 1½ ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

Οι μελέτες και τα ποσοστά εξοικονομήσεων αποκαλύπτουν πού και πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι των περικοπών. Με σαφήνεια προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μαχαίρι με περικοπές παραπάνω από 6 δισ. ευρώ θα μπει στη γενική κυβέρνηση, αγγίζοντας επί της ουσίας κάθε δαπάνη του Δημοσίου.

Από αναδιάρθρωση διοικητικών δομών, που φωτογραφίζει λουκέτα και συγχωνεύσεις σε φορείς του Δημοσίου, θα περικοπούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ενώ κοντά στα 3 δισ. ευρώ θα... πληρώσουν τα κοινωνικά προγράμματα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη ξεκινήσει τη δικιά του δουλειά. «Σε ό,τι αφορά την επισκόπηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έχει ήδη δρομολογήσει τη λεπτομερή καταγραφή και αξιολόγηση της δομής των δημοσίων δαπανών ανά υπουργείο και φορέα της γενικής κυβέρνησης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης περίπου στο τέλος Μαρτίου», αναφέρεται στην επιστολή, γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ.

Την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, όπως προκύπτει από την επιστολή, τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έρθουν στην Αθήνα «προκειμένου να συνδράμουν στην αξιολόγηση των ευρημάτων της πρώτης φάσης και τελικώς να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της μελέτης».

Αυστηρά μηνύματα από τους δανειστές

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν και η Ε.Ε. κατέστησαν σαφές, τόσο με δηλώσεις όσο και με τις εκθέσεις που συνέταξαν για την Ελλάδα, ότι δεν θα δεχθούν καμία καθυστέρηση στην υιοθέτηση των μέτρων.

Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, David Hawley, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι το ταμείο ενδέχεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα (ύψους 1,65 δισ. ευρώ) αν δεν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι που προβλέπει το νέο πρόγραμμα. "Βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός και η νομοθέτηση, όπου είναι δυνατόν, των μέτρων για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στην έκθεση του Τόμσεν για τη χώρα αναφέρεται πως «η παρουσίαση από την πλευρά της Ελλάδας τον Ιούνιο νέων 'αξιόπιστων' δομικών μέτρων μείωσης των δαπανών κατά 5,5% του ΑΕΠ έως το 2014 (11,6 δισ. ευρώ) θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για να υπάρξει θετική γνώμη για τη χώρα στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης της πορείας της από το ΔΝΤ. Απώτερος στόχος των μέτρων είναι να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η μείωση της φοροδιαφυγής, από την οποία στόχος είναι να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3 δισ. ευρώ)».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εκπρόσωπος στην τρόικα Ματίας Μορς έχει ξεκαθαρίσει ότι για να πετύχει η Ελλάδα τη δημοσιονομική προσαρμογή "έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της" και θα υπάρχει διαρκής και αυξημένη παρακολούθηση (monitoring) των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, με τριμηνιαίους ελέγχους και εκταμιεύσεις ποσών κάθε μήνα.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v