ΕΒΕΑ: "Ταφόπλακα" στα επιμελητήρια το ν/σ

Το υπουργείο Ανάπτυξης με το ν/σ βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος επιχειρεί να βέλει ταφόπλακα στον Επιμελητηριακό θεσμό της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ζητώντας αναθεώρηση της στάσης του.

ΕΒΕΑ: Ταφόπλακα στα επιμελητήρια το ν/σ
Το υπουργείο Ανάπτυξης με το ν/σ βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος επιχειρεί να βέλει ταφόπλακα στον Επιμελητηριακό θεσμό της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, ζητώντας αναθεώρηση της στάσης του.

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεπέρασε όλα τα εσκαμμένα. Με μία απαράδεκτη και ανήθικη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο με προσχηματικό - όπως αποδεικνύεται - τίτλο «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος», επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον εκατοντάχρονο Επιμελητηριακό θεσμό της χώρας, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι δρα με γνώμονα το ρεβανσισμό, την εμπάθεια και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος των επιχειρήσεων, της αγοράς και της εθνικής οικονομίας.

Σήμερα για δεύτερη φορά επιχειρεί να υποκλέψει – μετά την υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων - τη βασικότερη αρμοδιότητα των Επιμελητηρίων, δηλαδή τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από τον φυσικό του χώρο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα κατά τόπους Επιμελητήρια και να αναθέσει την αρμοδιότητα τήρησης και διαχείρισής του στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Με την ενέργεια αυτή, το υπουργείο αποδεικνύει ότι ενισχύει με αρμοδιότητες το γραφειοκρατικό και αποτυχημένο κράτος αντί της αποκέντρωσης και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε επιτυχημένους φορείς όπως είναι τα Επιμελητήρια.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αναθεωρήσουν τη στάση τους, δεδομένου ακόμη ότι όλες οι δαπάνες για τη λειτουργία και εφαρμογή του ΓΕΜΗ έχουν βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα Επιμελητήρια, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και κατά συνέπεια αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο.

Το ΕΒΕΑ ευελπιστεί ότι η απαράδεκτη αυτή διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης δε θα γίνει αποδεκτή από τη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v