“Kλειδώνει” στα 700 δισ. το τείχος προστασίας

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα τείχος προστασίας στην ευρωζώνη που θα φτάνει τα 700 δισ. ευρώ και θα αποτελεί συνδυασμό των δύο μηχανισμών στήριξης.

“Kλειδώνει” στα 700 δισ. το τείχος προστασίας
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα τείχος προστασίας στην ευρωζώνη, που θα φτάνει τα 700 δισ. ευρώ και θα αποτελεί συνδυασμό των δύο μηχανισμών στήριξης.

Όπως υποστηρίζει το Reuters, η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στην σύνοδο της Κοπεγχάγης την Παρασκευή, ενώ όπως σημειώνεται ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι «οτιδήποτε περισσότερο θα ήταν πολύ φιλόδοξο».

Ο Όλι Ρεν πιέζει για ένα «τείχος προστασίας» αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να συνδράμει και να διασώσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αν για ένα διάστημα βρεθούν εκτός αγορών. Η Γερμανία όμως (η οποία καλείται να καταβάλει και τα περισσότερα κεφάλαια) αντιδρά.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, οι Βρυξέλλες κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο στα κράτη μέλη προτείνοντας την αύξηση των πόρων έως και τα 940 δισ. ευρώ. Τρεις διπλωμάτες υποστήριξαν στο Reuters ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ήδη τροφοδοτήσει με 1 τρισ. ευρώ τις τράπεζες, ενώ οι χώρες έχουν δεσμευτεί σε σκληρά προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας προκειμένου να καθησυχάσουν τις αγορές.

Έτσι «κινούμαστε προς τη χρυσή τομή, να δώσουμε δηλαδή στους δύο μηχανισμούς ισχύ 700 δισ. ευρώ», σημειώνει διπλωμάτης.

Να σημειωθεί ότι ο ΕFSF (πόροι 440 δισ. ευρώ) και ο ESM (πόροι 500 δισ. ευρώ) που τίθεται σε ενέργεια τον Ιούλιο έχουν δυνατότητα δανεισμού έως και 500 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι -με τα σημερινά δεδομένα- για τους 12 μήνες που θα αρχίσουν από τον προσεχή Ιούλιο και στους οποίους θα συνυπάρχουν δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό το όριο.
Με βάση το σχέδιο της Κομισιόν, οι πόροι των δύο ταμείων θα συγχωνευθούν δημιουργώντας ένα μηχανισμό με πόρους 940 δισ. ευρώ αλλά και με δυνατότητα δανεισμού 740 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με την ενίσχυση του τείχους προστασίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ και χώρες όπως η Κίνα να δώσουν περισσότερα κεφάλαια στο ΔΝΤ, ώστε να αντιμετωπιστούν νέες... υποτροπές στην κρίση.

Υπάρχουν δύο ακόμα εναλλακτικά σενάρια: Το ένα είναι να επιτρέψουν στα δύο ταμεία να λειτουργούν ανεξάρτητα έως ότου εξαντληθούν οι πόροι του EFSF την επόμενη χρονιά. Ένα τρίτο σενάριο είναι να διαλυθεί τώρα το EFSF πριν από το 2013 αφήνοντας μόνο το ESM σε λειτουργία. Σε αυτό το ενδεχόμενο όμως η ικανότητα δανεισμού δεν θα ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ.

Spiegel: Λένε το "ναι" οι Γερμανοί

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Spiegel, η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να ρίξει τις αντιστάσεις της στο θέμα της αύξησης της δυνατότητας δανεισμού του «τείχους ασφαλείας» της ευρωζώνης, συνδυάζοντας τους πόρους και των δυο ταμείων διάσωσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble δεν επιθυμούν πλέον να προβάλουν αντίσταση στις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ενίσχυση του τείχους ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για συμφωνία στη σύνολο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 30-31 Μαρτίου.

Το EFSF και το ESM θα μπορούσαν να «είναι λειτουργικά» για μια μεταβατική περίοδο, φέρονται να αποφάσισαν οι Merkel και Schaeuble σύμφωνα με το περιοδικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει το Reuters, ωστόσο ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν το θέμα της δυνατότητας δανεισμού του ταμείου διάσωσης στην συνεδρίασή τους στα τέλη Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v