Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία για τις ΥΚΩ σώζει τη... ΔΕΗ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο οικοδομικό κανονισμό, το ΥΠΕΚΑ βάζει τέλος στην εκκρεμότητα που προέκυψε έπειτα από απόφαση του ΣτΕ για τις ΥΚΩ, διασώζοντας στο παρά πέντε τη ΔΕΗ.

Τροπολογία για τις ΥΚΩ σώζει τη... ΔΕΗ
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο οικοδομικό κανονισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάζει τέλος στην εκκρεμότητα που προέκυψε έπειτα από απόφαση του ΣτΕ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), διασώζοντας στο... παρά πέντε τη ΔΕΗ, που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο καταγραφής ως επισφάλεια στον ισολογισμό του 2011 ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στις ΥΚΩ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Η τροπολογία καθιστά ως υπόχρεους για την καταβολή των ΥΚΩ τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι το συγκαταβάλλουν προς τους προμηθευτές με διακρατούσα χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το αντάλλαγμα ΥΚΩ αποδίδεται από τους προμηθευτές σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Από τα έσοδα αυτού του λογαριασμού καταβάλλεται εξ ολοκλήρου αντιστάθμιση στους προμηθευτές που παρέχουν ΥΚΩ.

Η τροπολογία ρυθμίζει και τα αναδρομικά ποσά των ΥΚΩ, αυτά δηλαδή που έχουν καταβληθεί τα έτη 2008-2011, μέσω συμψηφισμού, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, αφού προβλέπεται διαγραφή πιθανού χρεωστικού υπολοίπου εις βάρος των χρηστών.

Αψιμαχίες με τους πελάτες

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της ΔΕΗ με το σύνολο των μεγάλων βιομηχανικών πελατών της βρίσκονται σε πλήρη ρήξη. Οι βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες με το τιμολόγιο Α150 (υψηλή τάση) έλαβαν νέα επιστολή από την αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ με την οποία ενημερώνονται ότι από την 1η Απριλίου τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια και ότι στην περίπτωση όπου αυτά δεν γίνουν αποδεκτά τότε θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικό προμηθευτή.

Η Λάρκο απάντησε στην απειλή της ΔΕΗ με καταγγελία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στις πρόσφατες αυξήσεις που επέβαλε η ΔΕΗ στα τιμολόγια υψηλής τάσης, ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία έχει προσφύγει στη διαιτησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v