Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Φτάσαμε στο τέρμα με τους νέους φόρους

Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αφορά μόνο δαπάνες, ξεκαθάρισε ο Π. Τόμσεν. Οργανωμένα συμφέροντα απειλούν τη διάσωση. Υπεραμύνθηκε των επιλογών της η τρόικα. Σκληρές βολές από βουλευτές για τις συνέπειες.

  • του Γιώργου Φλώκα
ΔΝΤ: Φτάσαμε στο τέρμα με τους νέους φόρους
Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα, που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι "φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά το θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές".

Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν δεν βελτιωθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει και άλλες κοινωνικές δαπάνες. Ο Π. Τόμσεν σημείωσε ότι βασικός πυλώντας του προγράμματος θα πρέπει να είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Ο Π. Τόμσεν, ο J. Asmussen της ΕΚΤ και ο Όλι Ρεν της Κομισιόν, μετά από έντονες πιέσεις κυρίως των σοσιαλιστών, κατέθεσαν την Τρίτη στο ευρωκοινοβούλιο, όπου και δέχτηκαν έντονη κριτική στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα.
 
"Προσπαθήσατε να πείσετε τις αγορές, αλλά χάσατε την εμπιστοσύνη των λαών και οδηγήσατε την ανεργία της Ελλάδας στα ύψη, ειδικά για τους νέους", τόνισε μεταξύ άλλων ευρωβουλευτής.

Οι ευρωβουλευτές στάθηκαν στα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, ιδίως στους νέους, υπογράμμισαν ότι "χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα", ενώ ρώτησαν πώς διασφαλίζεται από το πρόγραμμα ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

"Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της χώρας με το ίδιο φάρμακο;", ρώτησε ευρωβουλευτής των φιλελευθέρων.

Και οι δύο πρόεδροι των επιτροπών του ΕΚ υπογράμμισαν την ανάγκη για λογοδοσία και ανάληψη ευθυνών. "Η συνάντηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην παροχή ενός είδους λογοδοσίας και διαφάνειας, στοιχεία που συχνά απουσιάζουν" δήλωσε η Sharon Bowles (Φιλελεύθεροι, Ηνωμένο Βασίλειο).

"Εάν οι ενέργειες σε αυτόν τον τομέα δεν είναι διαφανείς και δεν μπορούν να αξιολογηθούν δεν θα μπορέσουν ποτέ να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα", προειδοποίησε η Pervenche Beres (Σοσιαλιστές, Γαλλία), προσθέτοντας ότι οι ανοικτές συζητήσεις θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από τη διαμόρφωση του προγράμματος.

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός πιο δίκαιου κοινωνικά και πιο προσανατολισμένου στην ανάπτυξη προγράμματος, ενώ έθεσαν ερωτήματα για την ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης.
"Δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε εκείνους που ήρθαν να βοηθήσουν αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει ... σε τελική ανάλυση, οι Έλληνες είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα για την αναμόρφωση της χώρας τους και να πάρουν την ευθύνη για αυτό", δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Poul Thomsen, και ο Jorg Asmussen από την ΕΚΤ, επανέλαβαν ότι "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών", και ότι οι μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση των μισθών αποτελούν τη μόνη επιλογή.

Ο κ. Π. Τόμσεν επανέλαβε τη θέση της τρόικας ότι μόνο η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα.

Όπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν επαρκούν. "Συμφωνώ ότι θα αποτύχει το πρόγραμμα αν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη. Υπάρχει ένα χάσμα ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 15%".

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα σημείωσε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. "Γι’ αυτό πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά υπηρεσιών ώστε οι χαμηλότεροι μισθοί να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. Πιστεύω ότι και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στο πρόγραμμα", σημείωσε ο Π. Τόμσεν.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια στο πρόγραμμα για επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα και ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε σχέση με τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και της δανειοδότησής τους.

"Θα πρέπει να υπάρξουν ρήτρες στο πρόγραμμα ώστε οι πιστώσεις να δίνονται σε ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε.

Απαντώντας στο τι θα γίνει εάν η Ελλάδα καταβάλει τις καλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν καταφέρει να βγει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επισήμανε ότι "οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη, αρκεί η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος".


Rehn: Ανάπτυξη και απασχόληση οι στόχοι του μνημονίου

Η απασχόληση και η ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς στόχους του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Ελλάδα, ανέφερε ο Eυρωπαίος επίτροπος Olli Rehn.

Ωστόσο, τόνισε, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Σε σχέση με την αποτυχία του πρώτου προγράμματος, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή, ο Ο. Ρεν υπογράμμισε ότι οι προβολές ανάπτυξης της τρόικας τον Μάιο του 2010 ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Ανέφερε ότι σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη ευρείας συναίνεσης για πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερη εσωτερική υποτίμηση, σημειώνοντας ότι απαιτείται ενισχυμένη πολιτική ενότητα και αποφασιστικότητα να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητα της χώρας.

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο Ο. Rehn, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες προσπάθειες.

"Ο σημερινός ρυθμός μεταρρύθμισης και προσαρμογής απέχει πολύ από το να επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της ή να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας", δήλωσε.

"Επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ως εκ τούτου απαραίτητες", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ο. Rehn αναφέρθηκε και στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι είχε δύο αχίλλειες πτέρνες:

Η πρώτη ήταν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και η δεύτερη ήταν η έλλειψη πολιτικής ενότητας, που ήταν απαραίτητη για τη στήριξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο Ο. Ρεν, απαντώντας για το PSI, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «μοναδική περίπτωση» και γι’ αυτό έγινε η αναδιάρθρωση χρέους, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.

"Τα μέτρα εξυγίανσης δεν υποσκάπτουν την ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και παράλληλα δημοσιονομική κρίση. Πρέπει να σημειώσει πρόοδο και στα δύο μέτωπα", τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόσο για τα έσοδα όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων, ανέφερε ότι "η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να παραβιάσει το ενωσιακό δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, πρέπει να σεβαστεί το ελληνικό σύνταγμα".


ΕΚΤ: Κρίσιμη η ευρύτερη συναίνεση για το πρόγραμμα

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος χωρίς μια αλλαγή καθεστώτος στην εφαρμογή των πολιτικών και χωρίς μια ευρύτερη συναίνεση, δήλωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ.

"Δεν είναι μυστικό ότι το πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους εφαρμογής", ανέφερε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Χωρίς μια αλλαγή καθεστώτος στην εφαρμογή των πολιτικών και μια ευρύτερη συναίνεση υπέρ των επώδυνων, αλλά απαραίτητων μέτρων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος", πρόσθεσε.

Ο Joerg Asmussen, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημείωσε ότι οι θέσεις εργασίας θα έρθουν από το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται λεφτά στο πρόγραμμα για δημόσιες επενδύσεις.

Σε σχέση με τις τράπεζες, τόνισε ότι αυτές που θεωρούνται βιώσιμες θα ανακεφαλαιοποιηθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι το PSI έγινε μόνο στην Ελλάδα και "δεν έχουμε σκοπό να το ξανακάνουμε".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε: "Έχουμε σαφή σκοπό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Αν και αυτός είναι ο σκοπός μας, εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει. Ο μόνος τρόπος είναι περισσότερη εσωτερική υποτίμηση ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα εντός του ευρώ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v