Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλειδιά τα warrants και η τιμή των ΑΜΚ

Τα βρίσκουν κυβέρνηση και τράπεζες για δικαιώματα και τιμή επαναγοράς καθώς και για CoCos. Τριβές για το αν θα μπει στις ΑΜΚ με discount το ΤΧΣ. Κοντά στο 75% η ζημία. Τι θα γίνει με τον αναβαλλόμενο φόρο.

Τράπεζες: Κλειδιά τα warrants και η τιμή των ΑΜΚ
Κοντά σε συμφωνία για το καυτό θέμα των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκονται η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες, καθώς υπό την πίεση της τρόικας υπήρξε σύγκλιση απόψεων για τα περισσότερα ζητήματα, πλην αυτού της τιμής στην οποία θα μπει στο Τ.Χ.Σ. στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Μετά από αδράνεια ενός μήνα, η οποία οδήγησε σε παράταση της περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων για τις τράπεζες, οι δύο πλευρές επανήλθαν στις συνομιλίες μόλις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Από τις μέχρι τώρα επαφές προκύπτει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αξιοσημείωτη πρόοδος στο καυτό θέμα της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών και των δικαιωμάτων επαναγοράς (warrants) των μετοχών που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο ενιαίος τρόπος χειρισμού της λογιστικής ζημίας. Οι 5 μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες (PriceWaterhouseCoopers, Grant Thornton, Deloitte, KPMG και Ernst&Young) βρίσκονται σε συνεχή επαφή και σύμφωνα με πληροφορίες ανεξαρτήτως από το αν θα αναγνωριστεί ή όχι η αρχή της συνέχειας η λογιστική ζημία θα προσεγγίσει το 75%.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο PSI με ελληνικά κρατικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ, 6,5 δισ. ευρώ. Η οικονομική ζημία επομένως από τη σωρευτική απομείωση θα ανέλθει κοντά στα 37 δισ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις της τάξης των 6 δισ., ο πραγματικός λογαριασμός μειώνεται ισόποσα.

Μετά τη συμφωνία για το λογιστικό χειρισμό της φορολογικής ζημίας (δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών από το PSI+ με κέρδη στη διάρκεια της 30ετίας), εκτιμάται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και για τον εποπτικό χειρισμό. Δηλαδή, για το αν το φορολογικό όφελος θα προσμετρηθεί ή όχι στα εποπτικά κεφάλαια και επομένως αν οι τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια.

Τα κρίσιμα θέματα για την αγορά, βέβαια, είναι αν το Τ.Χ.Σ. θα μπει με discount σε σχέση με τους ιδιώτες στις αυξήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και τα δικαιώματα επαναγοράς (warrants) που θα λάβουν ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους.

Για κάθε 1 νέα μετοχή 4 warrants

Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, η κυβέρνηση και οι τράπεζες συγκλίνουν σε μια μέση οδό για τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών, ενώ η ελάχιστη συμμετοχή έχει κλειδώσει στο 10%.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία για κάθε 1 μετοχή που αποκτά στις ΑΜΚ ο ιδιώτης να λάβει 4 warrants, δηλαδή να μπορέσει να επαναγοράσει 4 μετοχές του Τ.Χ.Σ.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, πρόκειται για ένα ισχυρό κίνητρο συμμετοχής παλαιών και νέων μετόχων στις ΑΜΚ, που ταυτόχρονα εξασφαλίζει και προϋποθέσεις αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.

Τριβές για το αν θα δοθούν με discount στο Τ.Χ.Σ. οι μετοχές

Κάποιες τράπεζες κρίνουν ότι θα πρέπει να ισχύσει η ίδια τιμή διάθεσης ανά μετοχή για το Τ.Χ.Σ και τους ιδιώτες, η οποία θα ενέχει εύλογο discount από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στον αντίποδα, το Δημόσιο επιδιώκει είτε το Τ.Χ.Σ. να μπει στις ΑΜΚ σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που θα ισχύσει για τους ιδιώτες, είτε η τιμή διάθεσης, αν είναι ενιαία, να ενέχει discount της τάξης του 50%, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η βάση αναφοράς (π.χ. μεσοσταθμική τιμή τελευταίου τριμήνου ή εξαμήνου;).

Από την πλευρά των τραπεζών έχει προταθεί να μπει το Τ.Χ.Σ. σε χαμηλότερη μεν τιμή στις ΑΜΚ σε σχέση με τους ιδιώτες, αλλά να μειωθεί ή να μην υπάρχει σταθερή απόδοση ως προς τον υπολογισμό της τιμής επαναγοράς των μετοχών του.

Με δεδομένο ότι τους νέους μετόχους τους συμφέρει όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή διάθεσης, οι τριβές που υπάρχουν αφορούν μεγαλομετόχους των τραπεζών και την κυβέρνηση.

Το βαθύ discount, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ζημίες από το PSI διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, εξηγεί σύμφωνα με χρηματιστές την πίεση που δέχτηκαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι στο Χ.Α. καταγράφοντας σημαντική πτώση.

Συμφωνία για 8% με 10% σταθερή απόδοση και Cocos

Πρακτικά πάντως οι περισσότερες τράπεζες αποδέχονται να υπάρξει μια σταθερή ετήσια απόδοση της τάξης του 8% με 10% επί της τιμής επαναγοράς, κάτι που έχει ζητήσει και ο τέως υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πλέον, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύγκλιση απόψεων υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο θέμα της αναλογίας CoCos και κοινών μετοχών. Για το 90% των κεφαλαίων που θα βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάρει ως αντάλλαγμα κοινές μετοχές και το υπόλοιπο 10% της ανακεφαλαιοποίησης θα διενεργηθεί με Μετατρέψιμα Ομολογιακά Δάνεια, τα γνωστά CoCos (Contingent Convertible).

Τέλος, οι τράπεζες ζητούν να δοθεί παράταση στη διάρκεια των προνομιούχων μετοχών, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι αν δεν επαναγοραστούν στη πενταετία (έως το 2014) θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v