ΥΠΟΙΚ: Νέα μέτρα "αν χαλαρώσουμε"

Νέα μέτρα τον Ιούνιο αν υπάρξουν αστοχίες προαναγγέλλει το ΥΠΟΙΚ. Το καλοκαίρι θα αρχίσει να πληρώνει το κράτος τα φέσια στους ιδιώτες. Τη Μεγάλη Εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΥΠΟΙΚ: Νέα μέτρα αν χαλαρώσουμε
Σκιά νέων πρόσθετων μέτρων τον Ιούνιο πλανάται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς παραδοσιακά η διεξαγωγή εκλογών οδηγεί σε χαλάρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες ρητές εντολές τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσο και στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου αποκλίσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε απαίτηση της τρόικας για διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό με νέα μέτρα.

«Δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να σταματήσει η αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν κατά την αξιολόγηση της τρόικας μετά τις εκλογές διαπιστωθούν αποκλίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο για το έλλειμμα, να ζητηθούν νέες πρόσθετες παρεμβάσεις στην πλευρά των δαπανών.

Όσον αφορά τα μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ, τα οποία ήδη προβλέπονται στο μνημόνιο και απομένει να ξεκαθαρίσουν από τη νέα κυβέρνηση, την επόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ, στην οποία θα γίνεται μια επισκόπηση των δαπανών γενικής κυβέρνησης χωρίς να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις περικοπών. Το δεύτερο σκέλος της μελέτης όπου θα διατυπώνονται οι πρώτες προτάσεις πολιτικής αναμένεται τον Μάιο, μετά τις εκλογές.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, άλλωστε, αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να επικυρωθεί η σχετική απόφαση και αφού θα έχουν προηγηθεί οι τελικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ποσά που απαιτούνται.

Ξεκάθαρο είναι πάντως ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει με ομόλογα που θα εκδοθούν από τον EFSF και όχι με μετρητά. Αυτήν την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον EFSF για τα χαρακτηριστικά των ομολόγων που θα εκδοθούν.

Όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ανάσες ρευστότητας, μέσω της σταδιακής συρρίκνωσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων.
 
Πώς θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούνιο και μετά θα αρχίσει η σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, κατά πάσα πιθανότητα με μετρητά. Οι αποφάσεις θα καθοριστούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v