Οι προβλέψεις και οι φόβοι για τις εκλογές

Oι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι Nomura, JP Morgan και Deutsche Bank, σκιαγραφώντας ως πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Οι προβλέψεις και οι φόβοι για τις εκλογές
Oι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι Nomura, JP Morgan και Deutsche Bank, σκιαγραφώντας ως πιθανότερο σενάριο τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η Nomura προβλέπει ότι μετά το τέλος των εκλογών κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι, ακόμα και αν τα δύο κόμματα λάβουν τα ποσοστά που τους δίνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, θα είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας εξαιτίας της ρύθμισης που προβλέπει 50 έδρες για το πρώτο κόμμα.

Παράλληλα, εκτιμά ως χαμηλή την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας, ενώ βλέπει ως ακόμα χαμηλότερη την πιθανότητα ηγεμονίας των ακροαριστερών κομμάτων στην ελληνική βουλή.

Η Deutsche Bank στην έκθεσή της με τίτλο "Greek Elections: Τime to Decide" αναφέρει ότι μια σταθερή ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλότητα των σχέσεων με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και προβλέπει ότι οι εκλογές θα έχουν "θετική κατάληξη".

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα μνημονιακά κόμματα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα και θεωρεί πιθανότερο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό.

Εκτιμά μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία τουλάχιστον 10 βουλευτών.

Στην περίπτωση όπου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων καταλήξουν σε αδιέξοδο, η Deutsche Bank θεωρεί ότι οι πιθανότερες εναλλακτικές είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, που θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση των νομοσχεδίων, ή μια κυβέρνηση με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Η JP Morgan βλέπει 90% πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., με 67% πιθανότητα να συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Ο διεθνής οίκος υπολογίζει στο 33% το ενδεχόμενο εκδήλωσης κοινωνικών αναταραχών, οι οποίες θα υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσουν σε προστριβές με την τρόικα.

Στην περίπτωση όπου η δημόσια αντιπαράθεση στα μέτρα λιτότητας αυξηθεί δραματικά, υπάρχει 50% πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v