Διώξεις για ατασθαλίες της ΔΕΗ

Ποινικές διώξεις άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στη ΔΕΗ από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αλλά και από το ΣΔΟΕ.

Διώξεις για ατασθαλίες της ΔΕΗ
Την άσκηση ποινικών διώξεων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας, αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες που εντοπίστηκαν στη ΔΕΗ από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή αλλά και από το ΣΔΟΕ.
 
Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων της ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010 αλλά και των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ και του ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Εκδηλώσεων ΔΕΗ).

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον κ. Κορέα και την Εισαγγελέα Ελένη Σίσκου με αφορμή πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, το οποίο αφορά παράνομες επιχορηγήσεις από τη ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ.

Επίσης, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν διάφορες οικονομικές ατασθαλίες, όπως υπερκοστολογήσεις ταξιδιών.

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκαν διώξεις αφορούν απιστία στην υπηρεσία, άμεση συνέργεια στην απιστία και απάτη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Στο πόρισμα του κ. Ρακιτζή τον Απρίλιο του 2011 καταγράφονται υπέρογκες επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για το διάστημα 2005-2006 καταγράφηκαν έξοδα 5 εκατ. ευρώ για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Επίσης, το διάστημα 2008-2010 καταβλήθηκαν στη ΓΕΝΟΠ 116.000 ευρώ για κινητοποιήσεις και περιοδείες, ενώ 100.000 ευρώ δικαιολογήθηκαν για δαπάνες των μελών του Δ.Σ. 

Αναλυτικότερα οι διώξεις που ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορούν:

- απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου. Η δίωξη αυτή στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999-2010)

- άμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και της ΟΚΔΕ (οργανισμός κοινωνικών εκδηλώσεων ΔΕΗ)

- απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, η οποία
στρέφεται σε βάρος των αρμοδίων υπαλλήλων -διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, οι οποίοι ήλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση των χρημάτων την τριετία 2008-2010, αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κάθε άλλο υπεύθυνο που συμμετείχε στην παράνομη δραστηριότητα.

Συμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα του κ. Λέανδρου Ρακιντζή υπήρξαν παράνομες ενισχύσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ , οι οποίες κατά την νομική αξιολόγηση «προσκρούουν στο νόμο που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες».

Επιπλέον, ο κ. Ρακιντζής διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος από τη ΔΕΗ των δαπανών που η ίδια καλύπτει. Για παράδειγμα στο πόρισμα καταγράφονται δαπάνες 5.000.000 ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια για τα οποία δεν αναγράφονταν ο σκοπός τους ούτε όμως τα ονόματα των συμμετεχόντων, πολυτελή δώρα κ.α.

Επίσης για την τριετία 2008-2010 προκύπτει ότι καταβλήθηκαν προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:

- 115.128 ευρώ για κινητοποιήσεις και περιοδείες.
- 100.978 ευρώ για δαπάνες του Δ.Σ, όπως 9.409 ευρώ για διανυκτερεύσεις.
- 48.835 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες που αφορούν παρκινγκ μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων.
- 20.791 ευρώ για δημόσιες σχέσεις, κυρίως δώρα, για τα οποία δεν αναγράφονται οι παραλήπτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v