Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lagarde: "Λάθος η στροφή σε ακραία κόμματα"

Παρέμβαση Lagarde για τις εκλογές στην Ελλάδα. Καλεί τα «υπεύθυνα κόμματα» να «πουν την αλήθεια στον λαό», αλλά και τους Έλληνες πολίτες να μη στραφούν στα ακραία κόμματα, διότι κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν η σωστή επιλογή».

Lagarde: Λάθος η στροφή σε ακραία κόμματα
«Οι εκλογές είναι η στιγμή όπου τα υπεύθυνα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν θάρρος και να πουν στον κόσμο την αλήθεια. Η στροφή προς τα ακραία κόμματα, που θα είναι επιδεικτικά φιλολαϊκά, δεν θα είναι η σωστή επιλογή από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών». Αυτό δήλωσε στην εκπομπή 60 minutes η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.

«Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας», συνέχισε η κ. Lagarde, «και ελπίζω πως οι πολιτικοί ηγέτες κατανοούν τι ευθύνη έχουν προς τον λαό τους, πρώτα απ’ όλα, και μετά προς τους Ευρωπαίους εταίρους».

Όπως τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, «η κύρια ανησυχία αυτήν τη στιγμή είναι η σταθερή και συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και η επικύρωσή τους από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας».

Ερωτηθείσα για τους κινδύνους της επιβολής αυστηρών και πολύ σκληρών μέτρων λιτότητας σε μια χώρα «πνιγμένη» στο χρέος, δήλωσε ότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλη επιλογή, σημειώνοντας πως το θέμα είναι πώς θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ αυτών που απαιτούνται τώρα και των προσδοκιών για το μέλλον.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή κρίση, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο διαχωρισμός μεταξύ των Βόρειων Ευρωπαίων (Γερμανών, Ολλανδών και Φινλανδών), που είναι εργατικοί, εύποροι και ολιγοέξοδοι, και των Νότιων Ευρωπαίων (Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιταλών), που τηρούν πολύ πιο χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά τη δουλειά τους, τα χρήματα και την πληρωμή των φόρων. Όπως επισήμανε, αυτό δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία μέχρι το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και τότε φάνηκαν ποιοι ήταν οι οικονόμοι και ποιοι οι σπάταλοι.

«Είναι όπως όταν φεύγει η πλημμυρίδα και βλέπεις ποιοι είναι αυτοί που δεν φορούν μαγιό. Αυτή ήταν η περίπτωση της Ευρώπης. Και η μεγαλύτερη χώρα που έμεινε τελείως γυμνή ήταν η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αισιοδοξία Ευρωπαίων ηγετών ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και τη γενικότερη απαισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές, ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία, δήλωσε: «Υπάρχει ακόμα φάρμακο που πρέπει να πάρουν. Και αυτό είναι που συμβαίνει στις περισσότερες από αυτές τις νότιες χώρες της ευρωζώνης αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας». Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η κ. Lagarde τη χαρακτήρισε οριακή.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ερωτηθείς για την αντίδρασή του σε ό,τι αφορά τα άσχημα συναισθήματα που τρέφουν οι Έλληνες για τους Γερμανούς, δήλωσε:

«Πάντα είναι έτσι. Όταν έχεις χώρες ή ανθρώπους που ξόδευαν περισσότερα από όσα έβγαζαν και τώρα πρέπει να εφαρμόσουν κάποια λιτότητα, πρέπει να κάνουν περικοπές, πρέπει να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας, σε αυτήν την περίπτωση ο κόσμος τείνει να κατηγορεί τους άλλους. Ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όμως, την ίδια στιγμή, οι Έλληνες γνωρίζουν πως η ευημερία τους οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης».

Σχολιάζοντας τα σκίτσα που δείχνουν τους Έλληνες να ζουν κάτω από τη γερμανική μπότα, είπε: «Αυτό είναι μέρος της πολιτικής. Είναι όμως δουλειά μου ως Γερμανού υπουργού Οικονομικών να επαναλάβω ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να ασκήσουμε κυριαρχία σε κάποιον. Η Γερμανία το δοκίμασε αυτό στο παρελθόν και απέτυχε, δεν θέλει πλέον να το κάνει».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v